Jak připravíte tvarohovo-kokosovou bábovku?

Jak připravíte tvarohovo-kokosovou bábovku?
Tato bábovka je plná chutí a vůní a opravdu stojí za to. Navíc je trochu jiná než klasické bábovky, což není na škodu. Moderní vaření dnes je o tom, zkoušet nové věci a platí to i u pečení. Tvaroh s kokosem jdou k sobě báječně a tento moučník je toho důkazem. Pochutnají si děti i dospělí, hodí se ke kávě, čaji i kakau.

K pečení z tvarohu nikdy nepoužívejte nízkotučný tvaroh. Vždy volte minimálně polotučný, i pokud jste zrovna v dietě. Těsto by se vám pak nemuselo povést. Často se také můžete setkat s tím, že těsto vám vytvoří “brousek”. Je dobré dodržovat pár jednoduchých pravidel, abyste riziko vzniku snížili. Všechny suroviny si připravte předem, aby měly pokojovou teplotu. Formu s těstem pak vložte do vyhřáté trouby a alespoň do poloviny doby pečení vůbec troubu neotvírejte. Po dopečení pootevřete dvířka a nechte bábovku ještě přivyknout na nižší teplotu. Okamžité vyndání do chladnějšího prostředí by se vám mohlo vymstít.  

Suroviny: 

  • 3 vejce 
  • 200 g moučkového cukru 
  • 120 g másla 
  • 250 g tvarohu (nejlépe plnotučného, ale může být i polotučný) 
  • 200 g dětské krupičky 
  • 1 kypřící prášek do pečiva 
  • Hrst rozinek 
  • Kokos (množství přizpůsobte tomu, jak moc ho máte rádi)  
Množství kokosu přizpůsobte tomu, jak moc ho máte rádi, Zdroj: Africa Studio / Shutterstock

Postup: 

  • Formu vymažeme tukem a vysypeme krupičkou, troubu předehřejeme na 175°C
  • Oddělíme žloutky a bílky, které dáme vychladit i se šlehacími metlami do lednice. 
  • Žloutky s cukrem a změklým máslem vyšleháme do husté pěny. 
  • Postupně zašleháváme tvaroh. 
  • Krupičku smícháme s kypřícím práškem. 
  • Do tvarohové směsi přidáváme postupně krupičku, rozinky a kokos. 
  • Pokud je těsto příliš husté, přidejte do něj trochu mléka. Ale myslete na to, že budete ještě přidávat sníh.  
  • Vyšleháme z bílků tuhý sníh a zabalíme ho opatrně do těsta. 
  • Těsto vlijeme do formy a dáme péct na 5060 minut

Jediné úskalí je právě v tvarohovém těstě, ale tento recept se podaří vždy. Při pečení však bábovku sledujte, ať vychytáte ten správný okamžik, kdy je hotová. Každá trouba peče trochu jinak, a tak je třeba si vychytat správný okamžik, kdy je dopečeno. Formu můžete vysypat i kokosem, ale zde pozor. Klasický strouhaný kokos je příliš hrubý a těsto by se mohlo k formě přichytit. Proto je lepší na vysypávání používat kokosovou moučku.  

Tip: Tato bábovka vypadá nejlépe s čokoládovým kabátkem, který ještě zasněžíme kokosem. Také se dá udělat v mramorové verzi, která je u bábovek jedna z nejoblíbenějších. Do těsta můžete přidat i citronovou kůru či šťávu, protože ta se k tvarohu s kokosem krásně hodí. Kokos lze také nahradit třeba vlašskými ořechy, ale zkuste klidně i jiné. Fantazii se meze nekladou. Můžete do těsta i nasekat čokoládu, a to nejen tmavou, ale klidně i bílou. Jednotlivým soustům dodá na zajímavosti.

 

Zdroje: