Trápí vás zácpa? Pomohou bylinky, vláknina a pravidelný režim

Trápí vás zácpa? Pomohou bylinky, vláknina a pravidelný režim
Zácpa dokáže pořádně znepříjemnit život. Pocit nafouklého břicha, bolesti v podbřišku, nadýmání a obtížné vyprazdňování mohou být následky hektického životního stylu, špatného stravování a nedostatku pohybu. Než sáhnete po projímadlech, vyzkoušejte těchto pár tipů.

Jako první pomoc se ubezpečte, zda dodržujete pravidelný režim, který je pro narušené zažívání zásadní. Nutné je přijímat dostatek neslazených a bezkofeinových tekutin, vlákninu v podobě luštěnin, zeleniny, ovoce, vloček a semínek. Místo bílé rýže zvolte rýži natural, běžné bílé pečivo nahraďte celozrnným a jako odpolední svačinu zařaďte sušené ovoce a ořechy. 

Červená řepa působí příznivě na činnost střev, podporuje vyprazdňování a odvádění toxických látek ze střeva. Řepu si strouhejte syrovou do salátů, napařujte nebo vařte. Trávení zrychluje také kyselé zelí nebo zelná šťáva. 

Jako doplňky stravy můžete zařadit Psyllium neboli jitrocel indický. Jeho semena obsahují rozpustnou vlákninu, která ve střevě nabobtná, zvětší svůj objem a tím napomůže pohybu nestrávené potravy. Obdobné účinky mají i pšeničné nebo ovesné otruby.

Do pokrmů přidávejte bylinky, které působí proti žaludečním a střevním potížím jako jsou koriandr, fenykl, tymián nebo šanta kočičí. Trávení výborně zlepšuje také hořká bylina zeměžluč. Každý den užíváme čaj z natě zeměžluče nebo její tinkturu.

Ze všeho nejdůležitější je nespěchat. Buďte na sebe vlídní a dovolte si odpočinout. Zácpa často souvisí s přetížením na psychické rovině. Dlouhodobý pracovní tlak si obvykle nepřipouštíme, až nás upozorní naše tělo. Věnujte se aktivnímu odpočinku, choďte na procházky, zacvičte si nebo zaběhejte. Čerstvý vzduch, a hlavně pohyb zrychlí metabolismus a trávení.