Lehká holka s dobrým srdcem aneb jak pražské prostitutce zvané Tonka Šibenice zničila život jediná noc s masovým vrahem

Lehká holka s dobrým srdcem aneb jak pražské prostitutce zvané Tonka Šibenice zničila život jediná noc s masovým vrahem
"Zuřivý reportér" Egon Erwin Kisch se pohyboval v novinářských a spisovatelských kruzích v Praze ve společnosti významných osobností jako byl Franz Kafka, Max Brod, Rainer Maria Rilke a Jaroslav Hašek.

Z díla Kische

Kromě zveřejněného rozhovoru s Edisonem nebo investigativní práce týkající se největší rakousko-uherské špionážní aféry před 1. světovou válkou, zvěčnil i mnoho obyčejných lidských příběhů lidí z ulice.

Antonie Havlová

Jedním z nich byl i příběh Antonie Havlové, se kterou se setkal krátce před její smrtí v roce 1911. O deset let později vydává novelu o Antonii Havlové, pražské prostitutce, která se tímto řemeslem živila 30 let.

Zdroj: Autor: Robson90 / Shutterstock

V roce 1881 pracovala mladá Tonka v jednom z luxusních nevěstinců v Praze. Jednoho večera do podniku přišli dva policisté a hledali dobrovolnici, která by splnila poslední přání masovému vrahovi Ferdinandovi Prokůpkovi, který měl být následující ráno pověšený.

Všechny prostitutky odmítly strávit s vrahem noc, až na krásnou Tonku, které se odsouzence zželelo. Tak strávil Ferdinand Prokůpek noc v mateřském objetí, kdy si mohl se slzami ulevit svému svědomí a přijímat útěchu od soucitné ženy, která nakonec ani nemusela vykonat to, kvůli čemu přišla.

Stejně jako bylo ráno tragické pro Prokůpka, bylo i pro mladou ženu, které se začali všichni vyhýbat, jako by byla prokletá šibenicí. Přišla o místo v nevěstinci, zřekla se jí rodina. Skončila na ulici ve špinavé čtvrti, kde na ní lidé pokřikovali „Tonka Šibenice“.

Všechny prostitutky odmítly strávit s vrahem noc, až na krásnou Tonku.

Tonka ve filmu

Příběh, který uměl Kisch patřičně dramaticky vylíčit, inspiroval režiséra Karla Antona a natočil v roce 1930 film TONKA ŠIBENICE, který byl původně němý, doprovázený hudbou. Později bylo rozhodnuto provést postsynchrony ve studiu Gaumont Joinville v Paříži. A šlo rovnou o tři verze, v češtině, němčině a francouzštině. Tak vznikl první český zvukový film. Do současnosti se zachovala pouze francouzská verze, která byla digitálně zrestaurovaná.

Ve filmu si postavu Tonky, která byla potrestaná za čin lidské laskavosti a soucitu, zahrála Ita Rina, slovinská herečka, která dala do role silné emoce. Krátce po natočení se herečka, známá z filmu Erotikon Gustava Machatého, vdala a na přání manžela odmítla práci v Hollywoodu. Její kariéra začala pomalu upadat.

Zdroje:

  • https://dvojka.rozhlas.cz/tragicky-pribeh-z-prazske-galerky-osudove-zeny-tonka-sibenice-7455329
  • https://www.praha1.cz/tonka-sibenice-necekane-odhaleni/