Tipy našich babiček: Jaké skvrny vyčistíte cukrem, jaké citronem a jak u krájení cibule neslzet

Tipy našich babiček: Jaké skvrny vyčistíte cukrem, jaké citronem a jak u krájení cibule neslzet
Ačkoliv naše babičky neměly po ruce internet ani jiné snadno dostupné rady a návody, v každodenních situacích si vždy uměly poradit. Víte, jaké triky babičky praktikovaly s cibulí, s citróny nebo s cukrem?

Cibule – Jak při jejím krájení neplakat a jak cibuli uchovávat?

Bez cibule to není ono, ale nakrájet dostačující množství cibule na guláš také není žádný med. Také vás nic nedokáže rozplakat tolik jako právě cibule? Potom je načase použít osvědčené triky našich babiček. Ty doporučují před samotným krájením na chvíli ponořit cibuli do ledové vody. Enzymy z cibule by pak už neměly být pro vaše oči tolik agresivní. Před krájením můžete cibuli na chvíli strčit do mrazáku. Postačí deset minut a bude to mít podobný efekt jako s ledovou vodou. Na cibuli v mrazáku však nezapomeňte, pokud z ní nechcete mít po rozmrznutí úplné bláto.

Vyzkoušejte osvědčené triky našich babiček, Zdroj: eldar nurkovic / Shutterstock

Zatímco některé rady našich babiček doporučují na krájení cibule použít ten nejostřejší nůž, jiné by si ke krájení cibule zapálily svíčku. Kromě krájení cibule si babičky dobře věděly rady i s jejím uskladněním. Cibuli po sklizni svázaly do copu a pověsily do prostoru na chladné, suché a tmavé místo.

Citron – Jak vyčistit celý dům s citrónovou šťávou?

I přesto, že naše babičky neměly k dispozici plné regály čistících prostředků v drogerii, měly všude krásně čisto, a to díky citrónu, který rády používaly na úklid všeho druhu. Ekologický úklidový prostředek, kde citrónová šťáva hraje prim, si můžete vyrobit také. Citrónová šťáva:

  • krásně vybělí kuchyňské prkénko,
  • spolu s octem vydezinfikuje a vyčistí mikrovlnou troubu,
  • osvěží vzduch i útroby vaší lednice,
  • vyleští nerez,
  • sušený citrón pro změnu odpudí šatní moly.

Cukr – Jak použít cukr jinak než na slazení?

Naše babičky cukrem rozhodně neplýtvaly, uměly ho však použít i jinak než na slazení. Například když jim muž přinesl domů pugét květin. Do vody řezaným květinám přidaly trošku cukru s octem, aby vydržely déle čerstvé.

Cukr také babičkám pomáhal odstranit některé skvrny z prádla, například zelené skvrny od trávy šly dolů snáz po tom, co babičky skvrnu namočily v teplé vodě, zasypaly cukrem, nechaly působit a pak prádlo běžnou cestou vypraly.

 

Zdroje: