Tipy našich babiček: Jak zachránit přesolený či příliš ostrý guláš

Tipy našich babiček: Jak zachránit přesolený či příliš ostrý guláš
Většina českých domácností by si patrně nedokázala představit svůj jídelníček bez lahodného guláše. Každý ostřílený kuchař vám řekne, že na jeho přípravě není nic složitého. Ovšem i mistr tesař se utne a může ho přesolit nebo udělat příliš ostrý. Jak si s tím poradit?

Přesolený guláš nevyhazujte – ještě se dá zachránit

Říká se, že guláš zvládne uvařit každý, ale dokonce i zkušenému kuchaři může ujet ruka se solničkou. Pokud se vám to stalo také, zachovejte chladnou hlavu. Vyhazovat pochoutku z poměrně drahého masa by bylo unáhlené, zvlášť když se dá pomocí několika triků snadno zachránit. První krok zní: Rychlá reakce! Jak známo, chutě v guláši se každý další den stávají o něco výraznějšími s tím, jak se naleží. Přílišné množství soli ale můžete odhalit ihned po uvaření.

  • Jedním ze způsobů, jak napravit přesolený guláš, je sáhnout po zcela odlišné chuti – kostce cukru. Ta do sebe vsákne přebytečnou slanost. Ponořte ji do ještě teplého jídla a zase vyndejte, jakmile se cukr začne rozpouštět. Nikdy ji nenechávejte rozpustit.

  • Druhou osvědčenou možností je brambora. Prostě ji oloupejte a nakrájejte, jako byste se chystali vařit brambory. V guláši ty kousky povařte přibližně 15 minut a poté vyjměte. Podobně jako kostka cukru na sebe dovedou krásně navázat přebytečnou sůl.

  • Třetím zachráncem by se pro vás mohl stát kousek chleba nebo housky. Pečivo do sebe vsákne sůl jedna radost, zvládne jí vstřebat až o 40 % více než předchozí pomocníci. Opět ho jen nalámejte na kousky, povařte v guláši a dávejte pozor, aby příliš nezměklo a dalo se snadno vytáhnout.

  • Čtvrtým a zřejmě nejznámějším tipem pro spásu přesoleného guláše je obyčejná, leč zázračná smetana. O té se dobře ví, že dokáže každé jídlo hezky zjemnit. Na 250 ml smetany přidávejte do guláše také lžičku červené papriky.

Na 250 ml smetany přidávejte do guláše také lžičku červené papriky, Zdroj: Sea Wave / Shutterstock

Příliš ostrý guláš můžete snadno zjemnit

Pálivé jídlo má své kouzlo a říz, o tom žádná. Ale čeho je moc, toho je občas příliš. Ostrý guláš vám pomohou zmírnit např. rozvařená rajčata bez slupek, sladký kečup nebo opět kostka cukru. Sladké zvládne šikovně vyvážit to, co je pálivé. Chybu však neuděláte ani s oloupanou syrovou bramborou. Nakrájené kousky vhozené do guláše absorbují nejen sůl, ale i jiné koření.

 

Zdroje: