Po stopách Timothyho Laurence, druhého manžela princezny Anny

Po stopách Timothyho Laurence, druhého manžela princezny Anny
Pod pojmem britská královská rodina se každému vybaví zásadní jména jako je Alžběta II, Karel III., princ William, princezna Kate, vévoda Harry a vévodkyně Megan. Především jsou to právě vévoda a vévodkyně, kteří o sobě v poslední době dávají hodně vědět.

Po stopách Timothyho Laurence

Řeč je ale o někom úplně jiném. Řeč je o admirálovi a současném důstojníkovi královského námořnictva ve výslužbě narozeného 1. března 1955 v Camberwellu v jižním Londýně. Jeho celé jméno zní Sir Timothy James Hamilton Laurence

Kdo je Timothy Laurence?

Timothy Laurence se narodil 1. března 1955 v Camberwellu v jižním Londýně a je nejmladším ze dvou synů námořního důstojníka velitele Guye Stewarta Laurence a Barbary Alison Laurenceové. Jeho starší bratr se jmenuje Jonathan. Navštěvoval Durhamskou univerzitu, kde získal bakalářský titul v geografii. Redigoval studentské noviny a byl kapitánem univerzitního kriketového týmu. Je druhým manželem princezny Anny.

Ve službách námořnictva

Do královského námořnictva vstoupil v roce 1973 jako praporčík a v roce 1977 byl povýšen na poručíka. Krátce sloužil jako navigační důstojník na palubě oblíbené jachty Royal Yacht HMY Britannia královské rodiny. Spekuluje se o tom, že právě zmiňovaná jachta byla prvním místem, kde se Timothy a princezna Anna poprvé setkali. Timothy sloužil a velel mnoha lodím v průběhu své kariéry. V roce 1995 byl povýšen na kapitána. V roce 1986 byl také jmenován jezdcem královny. Během této funkce se nejspíše s princeznou Annou sblížili. V průběhu 90. let také pracoval na britském ministerstvu obrany jako vojenský asistent ministra obrany. V roce 2004 byl pak povýšen na kontraadmirála a v roce 2007 na viceadmirála. 

Láska na první pohled

Královské rodině není drama a aférky cizí a vztah princezny Anny s londýnským rodákem Timothym nebyl výjimkou. Pravděpodobně také proto, že dvojice se setkala v roce 1989, když byla princezna stále vdaná za svého prvního manžela Marka Phillipse. V roce 1989 Timothyho nejmenovaný přítel řekl: "Tim nikdy nepřestal na princeznu myslet od jejich prvního setkání". Má se za to, že dvojice se dlouhou dobu scházela. Porozumění, soucit, vzájemná důvěra a velké přátelství přerostly v lásku. Anna a Mark se však v srpnu téhož roku rozešli a Anna nakonec v roce 1992 požádala o rozvod, čímž pro Timothyho vzplanula naděje.

Soukromé dopisy

Ve skutečnosti se tak zprávy o jejich vztahu staly veřejně známými kolem roku 1989. Nakladatelství The Sun obdrželo dopisy, které ale nemohly být nikdy zveřejněny. V reakci na to královská rodina vydala prohlášení, ve kterém se uvádí, že ukradené dopisy adresoval Timothy Laurence princezně Anně. Pokud jde o obsah dopisů, nikdy nebyl zveřejněn.

Svatba

12. prosince 1992 proběhla svatba na soukromé bohoslužbě před pouhými 30 hosty poblíž Balmoralu. V té době anglikánská církev nedovolovala rozvedeným lidem, aby se znovu provdali ve svých církvích, dokud byl jejich bývalý manžel ještě naživu. Pár si udržuje londýnskou rezidenci v St James Palace, ale většinu času tráví v Gatcombe Park. Společné děti nikdy neměli. Princezna Anna má se svým prvním manželem dvě dospělé děti. 

Zvláštní místo v královské rodině

Laurence nikdy nezískal šlechtický titul. Ale díky sňatku s princeznou Annou ho královna později v roce 2011 jmenovala velitelem Královského viktoriánského řádu. V průběhu let se stal samozřejmostí po Annině boku na královských akcích a dokonce mu bylo uděleno zvláštní privilegium. Mohl být po boku královny na balkóně Buckinghamského paláce ku příležitosti platinového jubilea královny. Po královnině smrti v září 2022 zůstal Laurence po Annině boku a doprovázel královninu rakev na poslední cestu ze Skotska do Londýna. 

Vyznamenání

Timothy Laurence za své služby získal také významná vyznamenání. 

  • 1983 medaile za všeobecné služby
  • 1989 člen královského viktoriánského řádu
  • 2002 zlatá jubilejní medaile královny Alžběty II.
  • 2005 společník řádu hvězdy melanásie
  • 2007 společník řádu Bath
  • 2011 rytířský velitel královského viktoriánského řádu
  • 2012 diamantová jubilejní medaile královny Alžběty II.
  • 2022 platinová jubilejní medaile královny Alžběty II.