Ti nejlepší domácí mazlíčci pro rodinu s dětmi

Ti nejlepší domácí mazlíčci pro rodinu s dětmi
Pořídit domácího mazlíčka do rodiny s dětmi je jednou z nejužitečnějších věcí, kterou můžete udělat. Ale jaké zvířátko zvolit, aby bylo právě pro vaši rodinu tím pravým?

Pes nebo kočka

Čtyřnozí chlupáči jsou dětmi jednoznačně nejoblíbenější, ale také nejnáročnější. Pravidelné krmení, venčení a hraní musí být na denním pořádku, i když venku prší nebo jste nemocní. Možná se zdá, že kočka není náročným mazlíčkem, ale pokud je častěji sama doma, může tím trpět a onemocnět. 

Králík

Pokud uvažujete o pejskovi, ale nejste si jistí, zda jej vaše rodina zvládne, pořiďte si nejprve králíčka. Ten vyžaduje o něco méně pozornosti než pes nebo kočka, ale každodenní péče zahrnuje krmení, čištění, péči a hraní. Králík stejně jako pejsek vyžaduje mazlení a zábavu, kterou mu i nejmenší děti s vaším dohledem rády dopřejí.   

Morče nebo křeček

Rozhodnete-li se pro morče nebo křečka, nejlépe je pořizujte v párech, jsou to totiž velmi společenská zvířata. Nezapomeňte však na včasnou kastraci v případě společného soužití samce a samičky. Křečci se dožívají v průměru 2 let, morčata pak 4–8 let. Myslete také na to, že hlodavci žijí především nočním životem.

Zdroj: Lipatova Maryna / Shutterstock

Potkan

Neděste se, pokud překonáte prvotní odpor, potkan se může stát vaším věrným rodinným společníkem. Potkan patří mezi velmi inteligentní a společenská zvířata, velmi rychle si na vás zvykne a rád se mazlí. Pokud mu nedokážete věnovat alespoň hodinu vašeho času, pořiďte mu raději parťáka. Potkani jsou také citliví na prochladnutí, dbejte proto na umístění klece mimo průvan.

Papoušek

Trochu hlučnější společník, ale přitom nepřekonatelný svou zvědavostí a chytrostí. Papoušci milují lidskou společnost, proto si je pořizujte pouze, pokud doma trávíte dostatek času. Často jim stačí, když vás mohou pozorovat a když si s nimi občas někdo popovídá a podrbe je za krkem. 

Želva

Želva je pro malé děti příliš pomalá, ale trpělivějším dětem může vyhovovat. Než si želvu přinesete domů, zjistěte si, co vše potřebuje a zda jste schopni jí zajistit speciální podmínky, které vyžaduje. Taky myslete na to, že s vámi želva pravděpodobně stráví celý váš život. 

Želva domácí - Akvárium

Zdroj: slowmotiongli / Shutterstock

Adopce zvířete či venčení psů

Máte-li doma málo místa nebo času, zkuste si adoptovat zvířátko v blízké zoo. Je to skvělý způsob, jak vštípit vašemu dítěti zájem o ochranu zvířat a ekologii. Máte-li v blízkosti útulek, jistě tam uvítají dobrovolníky na venčení pejsků. A vy si vyzkoušíte, jak vaše dítě na psa reaguje a jestli by ho venčení po pár dnech neomrzelo.