Thajská královna Suthida: Původně letuška, co dosáhla vysokých armádních hodností a získala si srdce korunního prince

Thajská královna Suthida: Původně letuška, co dosáhla vysokých armádních hodností a získala si srdce korunního prince
Pokud si princezny a královny představujete jen jako jemné a křehké krásky, u královny Suthidy byste byli na omylu. Je tedy neuvěřitelně krásná, ale vzhled v jejím případě klame. Má za sebou náročný vojenský výcvik, dosáhla vysoké vojenské hodnosti a sloužila i jako vedoucí ochranky samotného krále.

Původně pracovala jako letuška

Suthida Tidjai se narodila 3. června 1978 v thajském Hat Yai, Kham a Jangheang Tidjaiovým. Vzdělání získala na střední škole Somboonkulkanya Middle School a na soukromé Assumption University v Bangkoku, kde v roce 2000 získala bakalářský titul v oboru komunikace. Po absolvování univerzity pracovala jako letuška, nejprve tři roky u společnosti JALways Airlines a poté v letech 2003 až 2008 u Thai Airways.

Úspěšná armádní kariéra

Později, v roce 2010, vstoupila Suthida do thajské armády, kde sloužila v Královské thajské armádě a dosáhla hodnosti generála. Sloužila také jako členka Královského bezpečnostního velitelství. Prošla složitými výcvikovými programy a stala se první důstojnicí, která dokončila noční parašutistický kurz. V srpnu 2014 byla jmenována velitelkou tehdejšího bezpečnostního týmu korunního prince Vadžiralongkorna s názvem Ratchawanlopská garda a o dva roky později, 1. prosince 2016, byla i zde povýšena do hodnosti generála a velitelky jednotky speciálních operací Královské gardy. O necelý rok později Suthida obdržela další jmenování, a to do funkce zastupujícího velitele Královského thajského oddělení Aide-de-camp.

Suthida se seznámila s tehdy korunním princem v roce 2013, když pracovala jako letuška. Zdroj: tnst/ Shutterstock

Dohady o vztahu s princem

V říjnu 2017 obdržela Dámský velkokříž (první třídy) Nejjasnějšího řádu Chula Chom Klao, a to hned poté, co se Vadžiralongkorn stal králem Rámou X. Byla první ženou, které bylo toto vyznamenání od roku 2004 uděleno. Po Vadžiralongkornově rozvodu s bývalou princeznou Srirasmi začal mezi Suthidou a budoucím králem vzkvétat romantický vztah. V říjnu 2016 se těchto zvěstí chytila mezinárodní média a prohlásila ji za princovu budoucí choť. Královský palác přitom jejich vztah nikdy oficiálně nepotvrdil.

Královská svatba

V roce 2019 královský palác oznámil, že se budoucí král se Suthidou ožení, a to ještě před svou korunovací a jmenuje ji královnou-chotí. Pár se vzal 1. května 2019 v rezidenčním sále Amphorn Sathan a obřad byl vysílán v přímém přenosu v televizi. Při tradičním obřadu si Suthida lehla na zem a obdarovala krále kadidlem a květinami. Poté byla 4. května během manželovy korunovace oficiálně korunována, čímž se stala Jejím Veličenstvem královnou Suthidou.

Královské výsady

Královniny narozeniny jsou v Thajsku státním svátkem a ulice jsou na oslavu po celý červen vyzdobeny jejími fotografiemi. Thajci jsou vyzýváni, aby na její počest nosili fialové šaty (což je královnina barva), a budovy v Bangkoku jsou na oslavu vyzdobeny žlutou (barva krále) a fialovou barvou.

Protože v Thajsku platí přísné zákony o lèse majesté, je v zemi zakázána jakákoli kritika královny a královské rodiny. Za urážku královské rodiny může být člověk potrestán až 15 lety vězení.

Zdroje článku: