Thajská královna matka Sirikit, nadaná hudebnice a spisovatelka, v době svého kralování navštívila také Českou republiku

Thajská královna matka Sirikit, nadaná hudebnice a spisovatelka, v době svého kralování navštívila také Českou republiku
Bývalá thajská královna opustila trůn v roce 2016. Za svůj život porodila několik dětí, jako regentka se starala o svou zem. I přesto, že oslavila již 90. narozeniny, těší se nejen zdraví, ale také oblibě thajských občanů.

Dětství za druhé světové války

Narodila se jako dcera prince Nakkhatra Mangala, který byl vnukem krále Rámy V. Její matkou byla pravnučka krále Rámy II. Bua Kitiyakara. První rok svého života byla vychovávána prarodiči. Její rodiče zatím pobývali ve Spojených státech amerických, kde otec pracoval jako tajemník.

Studovala v Rajini. Kvůli bombardování za druhé světové války ale byla nucena přejít do školy svatého Františka Xaverského, aby byla blíže domovu. Ihned po válce se rodina přesunula kvůli práci do Velké Británie.

Dospívání v Evropě díky otci

Její otec svou profesní kariéru věnoval zastupování své země. Jako velvyslanec působil v evropských zemích. Pracovně delší dobu pobývali ve Velké Británii, Dánsku i Francii. Sirikit tak ještě ve svém dospívání na vlastní kůži poznala, jak se Evropa liší od Thajska. Ve Francii pak studovala pařížskou hudební akademii.

Lásku svého života poznala v Paříži

Osudovou zemí jí byla právě Francie. V té poznala svého budoucího manžela. Bhumibol Adulyadej ve svém mládí studoval ve Švýcarsku. Díky náhodnému setkání se Sirikit v Paříži se z obyčejného přátelství postupně stala láska. Tu budoucí královna potvrdila svou oddaností při pravidelných návštěvách v nemocnici poté, co byl Bhumibol součástí vážné dopravní nehody. Nešťastná událost se odehrála v roce 1948.

Svou lásku Bhumidola poznala v Paříži, Zdroj: Ai Han/ Shutterstock

Sirikit několikrát navštívila Bhumibola ve Švýcarsku. Jeho matce se ji úspěšně podařilo přemluvit k přestěhování do Švýcarska, aby se s jejím synem lépe poznali. Vzájemná nákladnost neutichala, naopak ještě více kvetla. A tak v roce 1950 došlo ke sňatku mezi budoucím králem Bhumibolem Adulyadejem a Sirikit. Samotná korunovace se konala o týden později. Protože Sirikit ještě nebylo 18 let, oddací list za ni museli podepsat rodiče.

Úspěšná regentka své země

Královna v roce 1956 na několik týdnů převzala vedení země do svých rukou poté, co musel král odjet do buddhistického kláštera Wat Bowonniwet, aby uctil úmrtí svého staršího příbuzného. Sám král po svém návratu uznal, že si vedla opravdu dobře. A tak jí na její narozeniny udělil nový titul.

Setkání s Dagmar Havlovou na Pražském hradě

Královna coby Evropy znalá žena v době svého kralování navštívila také Českou republiku. Při soukromé cestě po Evropě se na Pražském hradě osobně setkala s tehdejší první dámou Dagmar Havlovou. Navštívila také Staroměstské náměstí či Karlův most. Památkou návštěvy je její podpis v čestné knize hostů.

Bankovky na počest jejího veličenstva

Královna byla a stále je v Thajsku velmi oblíbenou ženou, kterou obyvatelstvo miluje. Na počest oslavy 84. královniných narozenin byly vytištěny nové bankovky. Bankovka hodnoty 500 bahtů jemně fialové barvy vyobrazuje na rubu královnu Sirikit v tradičním národním kostýmu.

Nově je na bankovce v hodnotě 500 bahtů k vidění královna Sirikit v tradičním národním kostýmu u příležitosti jejích 84. narozenin, zdroj: Sanit Fuangnakhon/ Shutterstock

Dobré srdce i láska k hudbě

Svou oblibu si královna Sirikit získala nejenom svou láskou a náklonností vůči lidu, ale také díky svému zájmu o thajské umění a řemeslo. Založila organizaci podporující řemeslné obchody v populárních turistických oblastech po celé zemi.

Královna Sirikit byla nadanou hudebnicí i spisovatelkou. Ze společně strávených okamžiků s manželem v Evropě sepsala paměti. Palácem pak pravidelně zněly královnou složené skladby, které hrála palácová kapela.

Všemi milovaná, teď již bývalá královna, na trůnu strávila dlouhých 66 let. V roce 2016 ji po smrti jejího manžela, krále Bhumibola, vystřídal jejich syn, korunní princ Ráma X. Od té doby je Sirikit v zemi známá jako královna matka Thajska.