Jak na svěží citrónovou bábovku?

Jak na svěží citrónovou bábovku?
Bábovku lze dělat na tolik způsobů, že ani během jednoho roku originální recepty na ni nevyčerpáte. Do bábovky můžete kromě jiného použít i citrón. Svěží citrónová bábovka vás překvapí svou lehkou chutí.

Citróny jsou skvělé nejen proti nachlazení, nýbrž i do bábovky. Použít z nich můžete osvěžující šťávu i citrónovou kůru, která bábovce dodá na chuti i na barvě. Svěží citrónová bábovka je důkazem toho, že dezert k nedělnímu obědu stihnete i za předpokladu, že nemáte času nazbyt. Svěží citrónovou bábovku stačíte dát do trouby během přípravy nedělního oběda. Po jakých ingrediencích ve spíži sáhnete?

Na těsto potřebujete:

  • 3 hrníčky polohrubé mouky
  • 1,5 hrníčku krystalového cukru + další 2 polévkové lžíce cukru
  • půl hrníčku másla
  • třetinu hrníčku rostlinného oleje
  • 3 velká vejce (budeme oddělovat žloutky od bílků)
  • 1 hrníček kefíru
  • půl hrníčku citrónové šťávy
  • kůru z jednoho citrónu
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • špetku soli

Při přípravě této bábovky se nudit nebudete

Abyste se při přípravě této bábovky náhodou nenudili, bude se její příprava malinko lišit. Smíchat všechny ingredience dohromady by bylo až příliš jednoduché. Dříve než se do těsta pustíte, rozehřejte si troubu na 180 °C.

Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. V další nádobě do pěny vyšlehejte máslo s cukrem. Postupně přidejte bílky, vanilkový extrakt a olej. Do těsta už ručně nebo na menší výkon mixéru vmíchejte mouku se solí a práškem do pečiva střídavě s kefírem. Z takto připraveného těsta odlijte jednu třetinu.

„Pokud do bábovky přidáváte vedle šťávy z citrónu také citrónovou kůru, kupte raději citróny s označením bio.“

Citrónové těsto vnitřek bábovky hezky vykreslí

Odlišná část postupu přípravy tohoto bábovkového těsta spočívá v její citrónové náplni. Tu vytvoříte tak, že vyšleháte tři oddělené vaječné žloutky se dvěma lžícemi cukru. Přidáte citrónovou šťávu a pak i citrónovou kůru. Tuto směs zapracujte do třetiny těsta, které jste si před chvíli oddělili.

Bábovkovou formu dobře vymažte a vysypte, aby se bábovce dobře lezlo z formy. Do formy nalijte polovinu základního těsta, na něj dejte celé citrónové těsto a vrstvení ukončete další vrstvou základního těsta. Těsta můžete vidličkou malinko prošťouchnout, aby ve vnitřku bábovky vznikla hezká kresba. Bábovku pečte 50 minut.

Zdroj: Roman Samokhin / Shutterstock

Znáte všechny výhody bábovky?

Svěží citrónová bábovka si podmaní všechny vaše smysly. K výhodám bábovek všeho druhu patří jejich nenáročnost na přípravu a ingredience, poměrná rychlost v přípravě a pokaždé otevřené možnosti v tom, jak svou bábovku připravíte. Pokaždé do ní můžete přidat něco jiného podle aktuálního stavu vašich zásob. Zatímco jednou si můžete pochutnávat na bábovce bez polevy, pro příště ji polevou můžete vylepšit.

 

Zdroj: