Krátký život sériového vraha Svatoslava Štěpánka přinesl jen utrpení a smrt

Krátký život sériového vraha Svatoslava Štěpánka přinesl jen utrpení a smrt
Trochu opomíjený příběh prvního sexuálního sériového vraha v samostatném Československu, podivína Svatoslava Štěpánka, je i po tolika letech hrůzným činem člověka, který vůbec neměl žít na svobodě.

Od trápení zvířat až po příliš benevolentní matku

Štěpánek se narodil 25. prosince 1911 jako nejmladší ze čtyř dětí do tzv. dobré rodiny. Na svět přišel předčasně a matka tak všechny jeho nedostatky celý život přehlížela. Už jako dítě měl hoch problémy. Své dospívající sestře polil ňadra kyselinou, což jeho matka utajila. Vyžíval se v mučení zvířat a hodiny fascinovaně sledoval hrobníky při práci.

Zdroj: Autor: Jan H Andersen / Shutterstock

Ve škole si nikdy nenašel kamarády a v páté třídě dokonce nožem pobodal spolužáka. I to se matce, která byla učitelkou v mateřské škole, podařilo zamést pod koberec. Tak mohlo duševně narušené dítě páchat další zlo.

Štěpánek na sebe poprvé upoutal pozornost policie řadou drobných krádeží, převážně dámského spodního prádla. Mohl jít až na rok do vězení, ale opět zasáhla matka a vyjednala místo trestu vyšetření u psychiatra. Ten napsal Štěpánkovi posudek, že v době krádeží nebyl při smyslech a tím byl problém vyřešený. Stejný lékař doporučil Štěpánkovým rodičům pro syna ústavní léčbu, ti to ale odmítli.

Kladivo vražedným nástrojem

V 16. letech si mladík poprvé vyzkoušel, jaké to je někoho zabít. Obětí se stal pětiletý Bedřich, syn podnájemníků. Zašel si za mladíkem do sklepa a živý už neodešel. Policie chlapce vedla jako uneseného tuláky. Vrah dítě usmrtil kladivem a rozčtvrtil. Chvíli ho schovával ve sklepě a později ho zakopal na zahradě, kde byly ostatky později nalezeny.

Když nakonec sklapla nad sadistickým vrahem past, byl usvědčený ze 3 vražd a dvou pokusů. Existují ale dva případy, za které odsouzený nebyl. Prvním je vražda ženy, která byla nalezená v Troji. Měla uříznutá ňadra a byla zohavená. Štěpánek se nejprve k vraždě přiznal, ale později si to rozmyslel. Další obětí byla spolužačka, se kterou byl na výletě na Červeném kamenu a od té doby ji už nikdo neviděl.

Tak se dočkal v roce 1938 rozsudku smrti, který byl vykonaný 8.11. 1938 na nádvoří pankrácké věznice.

Flobertka a sekera v rukou psychopata

Během vyšetřování policie narazila na dva případy, kdy mladík odpovídající popisu Štěpánka zaútočil flobertkou nejprve na třináctiletou dívku, kterou dojel na kole a později na šestadvacetiletou ženu. Ta měla velké štěstí, protože měl připravenou sekeru. Někdo ho ale vyrušil a utekl. Obě ženy střelná zranění přežily.

Po malém chlapci se další obětí stala čtyřicetiletá žena, která rozvážela mléko. Ženu postřelil, a ještě živou zabil sekerou. Mrtvolu potom zohavil, rozpáral, částečně stáhl z kůže, a nakonec rozčtvrtil a zakopal na zahradě. Měl dost času, jeho matka odjela na Slovensko.

Další obětí vyšinutého mladíka byla jeho sestřenice. Teta, která měla mladíkovi zajistit jídlo, poslala dceru Jiřinu s jídlem. Když se dívka nevracela, šla ji hledat. V domě Štěpánka našla krevní stopy, které ji přivedly do sklepa, kde svou dceru našla mrtvou. Byla nahá, měla prostřelené oko a zohavené tělo.

Překvapený viník utekl z domu a chtěl se oběsit, ale náhodný kolemjdoucí ho zachránil. Tak se dočkal v roce 1938 rozsudku smrti, který byl vykonaný 8.11. 1938 na nádvoří pankrácké věznice.

Zdroj:

  • https://www.lifee.cz/historie-a-tajemno
  • https://www.securitymagazin.cz/