Sultán Hassanal Bolkiah je v současnosti nejdéle vládnoucím panovníkem. Patří také zároveň k těm nejbohatším

Sultán Hassanal Bolkiah je v současnosti nejdéle vládnoucím panovníkem. Patří také zároveň k těm nejbohatším
Vládce brunejského sultanátu Hassanal Bolkiah je zosobněním bohatství, moci a mnohdy také přílišné rozmarnosti. Co stojí za jeho úspěchem a za jaké výdaje je schopen utratit mnohdy celé jmění?

Asi každý někdy snil o tom, že bude mít bohatství, které snad existuje jen v pohádkách. Některým šťastlivcům se tento sen splnil, a dnes se tak řadí na seznam nejbohatších lidí světa. Ruku v ruce s vlastněním spousty majetků však často jde také touha své peníze nezřízeně utrácet. Příkladem takového boháče je pak právě sultán Hassanal Bolkiah (celým jménem Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaula) který vládne v asijské Bruneji.

Trůn mu byl souzen již od malička

Pětasedmdesátiletý Hassanal Bolkiah se narodil 15. července 1946 jako syn sultána Omara Aliho Saifuddiena III. Ten měl celkem deset dětí (6 dcer a 4 syny) s několika manželkami. Byl to však malý Bolkiah, kterého si vybral jako svého nástupce již v raném věku.

Hassanal Bolkiah se vzdělával soukromě a později navštěvoval Victoria Institution v sousední Malajsii. Později se také přihlásil na Královskou vojenskou akademii v Sandhurstu v Anglii. Jako kadet však byl svým otcem povolán zpět do Bruneje. Důvodem byla sultánova abdikace na post vladaře země, a mladý Bolkiah se tak 5. října roku 1967 stal novým panovníkem. Korunovace proběhla zhruba o rok později, 1. srpna 1968.

Hassanal Bolkiah má se svými třemi manželkami pět synů a sedm dcer. Dohromady má 18 vnoučat. Korunním princem je v současnosti Al-Muhtadee Billah. Po smrti královny Alžběty se Hassanal Bolkiah stal nejdéle vládnoucím panovníkem na světě. Aktuálně vládne již 56. rokem.

Za rodinné bohatství vděčí hlavně ropě

Brunejský sultán Hassanal Bolkiah je počítán mezi nejbohatší panovníky světa. Do roku 1980 byl dokonce označován nejbohatším mužem světa. I v roce 1988 pak byl podle žebříčku magazínu Fortune zařazen na první místo jakožto aktuálně nejbohatší člověk. Aktuálně se jeho majetek odhaduje na zhruba 28 miliard dolarů (přes 600 bilionů korun). Největším zdrojem jeho příjmů jsou brunejské zásoby ropy a zemního plynu. Brunej je přitom teprve pátým největším producentem ropy v jihovýchodní Asii, a řadí se za Indonésii, Malajsii, Vietnam a Thajsko.

Za co sultán nejraději utrácí?

Hassanal Bolkiah za svůj život nashromáždil největší sbírku vzácných automobilů na světě, včetně pozlaceného vozu Rolls-Royce. V 90. letech jako jediný zákazník tvořil zhruba 50 % odbytu této automobilky. Vozový park sultána čítá údajně přes 7 000 automobilů, jejichž celková hodnota se odhaduje na více než 5 miliard dolarů. Vlastní také několik letadel, z nichž nejzajímavějším kouskem je bezpochyby zlatý tryskáč Boeing 747-400.

Sultán dvakrát nešetří ani na svém bydlení. Palác Istana Nurul Iman má hodnotu zhruba 1,5 miliardy dolarů a skládá se z více než 1700 pokojů, 257 koupelen a pět bazénů. Kromě 110 garáží jsou zde klimatizované stáje pro 200 koní.

Vladař si také často připlácí za služby svého kadeřníka. Je ochoten utratit i 24 tisíc dolarů za jediný účes. Využívá totiž služeb holiče z Londýna, přičemž mu je ochoten uhradit cestu do Bruneje první třídou. Jen náklady za dopravu jej vyjdou na bezmála 82 tisíc dolarů.