Co nás matky stresuje doopravy úplně nejvíce? Je to nedostatek času, finance nebo strach o naše dítě?

Co nás matky stresuje doopravy úplně nejvíce? Je to nedostatek času, finance nebo strach o naše dítě?
Každá matka by o stresu mohla napsat román. Které věci nás ale stresují nejvíc a navíc je máme na seznamu nejspíš úplně všechny?

To, že jsem se stala matkou, je jednou z nejlepších věcí, která se mi v životě stala. Ne-li tou úplně nejlepší. Myslím, že většina z vás se mnou bude souhlasit. Děti přinášejí do našich životů mnoho lásky a radosti a neexistuje hlubší pouto než mezi matkou a dítětem. To je ale jen jedna strana mince. Pojďme se teď společně podívat i na tu druhou.

Být matkou, ať už matkou v domácnosti, na rodičovské dovolené či pracující matkou, je v mnoha ohledech velmi stresující. Skloubení rodičovských povinností, práce, vedení domácnosti a obecně dospělosti je zkrátka vyčerpávající. Všichni víme, že dlouhodobý stres nám neprospívá a může vést ke zdravotním problémům, jako je přibývání na váze a oslabení imunitního systému. Podívejme se tedy na to, které věci nás maminky, stresují nejvíce:

Nedostatek času

Po narození dítěte jako by čas běžel rychleji. Najednou ho nemáme dost na sebe, na své koníčky, na domácnost, na hraní s dětmi, na spánek, na přátele a na desítky dalších důležitých věcí. Na všechny činnosti, které bychom potřebovaly nebo chtěly udělat, prostě nemá den dostatek hodin.

Jako by čas běžel rychleji a najednou ho nemáme dost, Zdroj: ipag collection / Shutterstock

Finance

Nalejme si čistého vína. Děti stojí peníze. Hodně peněz. Ať už se jedná o oblečení, hračky, sport, výlety, zájmové kroužky, léky nebo cokoli jiného, děti dokáží pěkně zatížit rodinný rozpočet. Ačkoli děti za tyto výdaje více než stojí, my rodiče čelíme velkému finančnímu stresu.

Pochybnosti o sobě samé

Mnoho matek se snaží odvádět, co se výchovy týče, tu nejlepší možnou práci. Neustále přehodnocují, co dělají, hledají nové poznatky (od odborníků na výchovu, kteří se často v zásadních otázkách neshodnou) a snaží se být o krok napřed, aby byly co nejlepšími matkami. Ale každé dítě má jedinečné temperamentové rysy, potřeby a zvláštnosti a vzhledem k tomu, že děti neustále rostou a mění se, neexistuje univerzální přístup k mateřství.

Strach o děti

Svět se po narození dítěte najednou zdá mnohem nebezpečnějším místem, než tomu bylo dříve. Od momentu, kdy si batolata strkají všechno do pusy, přes dny, kdy malé děti neustále běhají a všude lezou, až po dny, kdy dospívající řídí motorku nebo auto, odcházejí do jiného města na vysokou školu a osamostatňují se, existuje množství nebezpečí, kterým jsou naše děti vystaveny, a tedy i stresů, kterým my matky čelíme.

Snaha dokonale zvládnout všechny role

Být skvělou mámou, podávat dobrý výkon v práci, mít domácnost jako ze škatulky, udržovat vztah s partnerem. Ve všem chceme být dokonalé, všechno mít perfektní. A když to nejde (a ono to nejde), máme pocit, že selháváme. 

Každá z nás by mohla na seznam věcí, které nás stresují, určitě přidat ještě velké množství dalších položek. Věci, které by byly jenom naše. Ale ty výše zmíněné máme s největší pravděpodobností všechny společné.

 

Zdroje: