Vaše břicho a vaše stravování. Jaké nejzásadnější chyby děláme?

Vaše břicho a vaše stravování. Jaké nejzásadnější chyby děláme?
Chcete-li mít štíhlou postavu, kromě dostatečného pohybu se musíte zaměřit na správné a vyvážené stravování. Většina chyb ve stravování se jako první projeví na břiše. A právě břicho bývá ukazatelem nezdravého životního stylu a tuk na něm uložený může být nebezpečnější než na jiných částech těla.

Nejčastějšími chybami jsou:

Příliš mnoho kaloricky vydatného jídla obecně

K udržení zdravé váhy a optimálního fungování těla je třeba přijímat přiměřené množství potravy a v ní obsažené energie. Je třeba si spočítat, kolik kilokalorií (kcal) denně využije organismus v závislosti na naší fyzické aktivitě a nepřesahovat výrazně a dlouhodobě tuto hodnotu. Rozlišujeme 2 typy využití energie:

Bazální metabolismus

Tento pojem znamená minimální energii, která je třeba k růstu a obnově buněk v organismu, udržení klidových reakcí a životních funkcí organismu.

Energetický výdej

Jedná se o energii potřebnou pro pohyb, činnost svalů a práci. Je tím vyšší, čím více svaly pracují.

  • Při nízké fyzické aktivitě, např. práci na počítači, sledování televize, hraní videoher nebo lehké domácí práci spotřebují ženy 30 kcal/kg denně, muži 31 kcal/kg denně.
  • Při střední intenzitě cvičení, 3–5 dní v týdnu, např. rekreační hraní tenisu, baseballu, softballu nebo golfu spotřebují ženy 35 kcal/kg denně, muži 38 kcal/kg denně.
  • Při intenzivním každodenním tréningu spotřebují ženy 37 kcal/kg denně, muži 40 kcal/kg denně.

Příjem energie by měl být rozvržen mezi hlavní živiny – bílkoviny, cukrytuky.

 Doporučovaný poměr hlavních živin ve stravě:

  • Bílkoviny: 12–14 %
  • Sacharidy: 58–60 %
  • Tuky: 28–30 %
Zdroj: zdravá strava, Chinnapong / Shutterstock

Příliš mnoho cukrů zastoupených ve stravě

Sacharidy by měly být ve stravě zastoupeny asi z 55–60 procent. Je-li jich více, i když je zachována úroveň přijaté energie, mění se cukry na tuk a jejich dlouhodobá zvýšená konzumace vede k obezitě. Cukry nejsou všechny stejné, rozlišují se na jednoduché a složené cukry a také podle tzv. glykemického indexu. Glykemický index (GI), se používá k hodnocení potravin podle toho, jak ovlivňují hladinu cukru v krvi.

Rozdělení potravin podle GI

Potraviny s nízkým GI, který je menší než 55 (například ovoce a zelenina, ořechy, tmavá rýže, fruktóza, černý chléb atd.) zvedají glykémii po jídle velmi pomalu, jsou tedy velmi vhodné pro pro redukční dietu.

Potraviny se středním GI mezi 56 a 69 (například banán, ovocný džus, zavařenina, celozrnný chléb, žitná mouka, kuskus) zvedají glykémii po jídle středně rychle.

Potraviny s vysokým GI, který je vyšší než 70 (například glukóza, vařené brambory, med, kukuřičné lupínky, bramborové lupínky, pivo) zvedají glykémii po jídle velmi rychle a jsou nevhodné pro diabetiky.

Zpomalený metabolismus vlivem nedostatku výživy nebo vody

Ani sníženým energetickým příjmem nelze dosáhnout zdraví a vysněné postavy, pokud je výživa nedostatečná a její energetická hodnota hluboko pod doporučovanou hladinou. Dojde ke zpomalení metabolismu a paradoxně k ukládání zásob a tloustnutí.

Pokud nedochází k dostatečnému přijmu tekutin (nejlépe čisté nesycené vody), zažívání se také zpomalí a dochází k zadržování vody v těle, což se může projevit také na břiše.

Nedostatečná konzumace vlákniny

Neobsahuje-li strava dostatek vlákniny, tedy 25–30 g denně, vznikne zácpa. Břicho se nevyprazdňuje pravidelně a dochází k jeho zvětšení. Zdrojem vlákniny je zelenina, ořechy, semínka a celozrnné obiloviny.

Konzumace velmi nadýmavých pokrmů

V neposlední řadě břicho zvětšuje konzumace nadýmavých jídel. Tomu lze předcházet přidáním určitých druhů koření a správně zvoleným pohybem.

 

Zdroje: