Lesy mohou být hodně strašidelné, ale navštívit tyto hrady sami si určitě také netroufnete

Lesy mohou být hodně strašidelné, ale navštívit tyto hrady sami si určitě také netroufnete
Strašidelná místa najdeme všude. Ať už les za městem, hluboké studené jezero v okolí hor či prostor pod postelí – je hodně nejrůznějších míst, které vyvolávají u různých lidí strach. K nejstrašidelnějším patří mimo jiné i staré hrady. Následující hrady jsou mysteriózní a záhadné.

Leap Castle, Irsko

Tento irský hrad, postavený někdy mezi 13. a 15. století, zažil více příšerných úmrtí než „Hra o trůny“. Legenda praví, že během boje o moc v klanu O'Carroll (který měl jako nejoblíbenější hobby otravu hostů při večeři) jeden z bratrů vrhl meč do kněze, když držel mši v hradní kapli. Místnosti se nyní říká „Krvavá kaple“ a zabitý kněz podle dávných pověstech straší po hradě. Ale tím hrůza nekončí. Během renovace hradu na počátku 20. století našli dělníci v Krvavé kapli tajný žalář s tolika lidskými kostrami, že s nimi naplnili tři vozíky. Žalář byl navržen tak, aby vězni propadli dveřmi do pasti, kde jim byly propíchnuty plíce. Poté pomalu umírali strašlivou smrtí.

Leap Castle, Zdroj: Dirk Hudson / Shutterstock

Hrad Houska, Česko

Hrad Houska, který se nachází asi hodinu severně od Prahy, nemá žádné opevnění, žádnou kuchyň a při stavbě neměl žádné obyvatele. Uvnitř se však skrývá něco, co žádný jiný hrad na světě nemá – velká díra v zemi, kterou mnozí považují za bránu do pekla. Houska byla strategicky postaven nad dírou (jež je považována za bezednou), aby jaksi zastřešila bránu a zabránila démonickým tvorům ve vstupu do našeho světa. Démoni jsou prý uvězněni ve zdech hradu

Existuje odsud i jeden velmi strašidelný příběh. Některým vězňům bylo uděleno milosti, pokud by souhlasili s jejich spuštěním do díry pomocí lana a podali zprávu, co viděli. Když byl první vězeň spuštěn dolů, po několika sekundách začal křičet. Když byl znovu vtáhnutý nahoru, zdálo se, že zestárl o 30 let.

Castle of Good Hope, Jižná Afrika

Tento hrad je jedna z nejstarších a největších ze zbývajících koloniálních budov v Jižní Africe. Kdysi se zde nacházel hluboký žalář bez oken, kde se odsouzenci utopili, když byli připoutáni k jeho zdem – dnes jejich duše prý poletují po rozsáhlých chodbách hradu. A co jinak? Velký černý pes, který útočí na návštěvníky, než záhadně zmizí, zvon, který zvoní sám od sebe (předpokládá se, že s ním zvoní strážný, který se jednou oběsil zvonovým lanem), a světla, která se bez lidské pomoci rozsvítí a náhle zase zhasnou.

Kdysi se zde nacházel hluboký žalář bez oken, kde se odsouzenci utopili, když byli připoutáni k jeho zdem – dnes jejich duše prý poletují po rozsáhlých chodbách hradu.

Hrad Bran, Rumunsko

Hrad Bran je pověstný Drákulův hrad, Zdroj: Cristian Mircea Balate / Shutterstock

Strašidelněji to už nejde: Hrad Bran je pověstný Drákulův hrad – tak nějak. Hrad Bran je volně spojen s historickou postavou, která inspirovala autora Brama Stokera využít krutého Vlada III. Drákula jako základního charaktera pro krev sající nestvůru. Opravdický Vlad, jenž žil v tomto hradu, samozřejmě nesál krev přímo z těla svých obětí. Spíše své oběti nabodl na oštěpy a vyteklou krev si zcela civilizovaně setřel do sklenice. Přes den se zde nachází muzeum s děsivými památkami a zlatá rakev, ve které leží srdce rumunské královny Marie. Přes noc se ale nikdo poblíž hradu nepohybuje, legendy totiž praví, že Vlad Dracula nikdy nezemřel.

 

Zdroj: