Strašák tuk, proč ho potřebujete, i když se snažíte zhubnout

Strašák tuk, proč ho potřebujete, i když se snažíte zhubnout
„Bez tuku“ je zaklínadlem mnoha lidí držících dietu. Ochotně potom kupují jogurty a jiné produkty takto označené. Proč není tuk jako tuk a proč bychom se mu vlastně při hubnutí neměli zcela vyhýbat?

Proč bychom měli jíst tuk

Tuk k životu naše tělo potřebuje. Jedná se o další nutnou složku výživy vedle sacharidů a bílkovin. Slouží jako zásobárna energie, chrání naše vnitřní orgány a napomáhá k udržování tělesné teploty. Proto také těm, kteří usilovně „dietaří“ bývá neustále zima a jsou unavení. V tuku se také rozpouštějí některé vitamíny – A, D, E a K.

Jednoznačně je tedy potřebujeme. Celkový denní příjem tuků by se měl v naší stravě pohybovat okolo 30 %. Není ovšem tuk jako tuk. Rozlišovat musíme tuky obsahující nasycené i nenasycené mastné kyseliny. Konzumovat bychom měli především ty druhé, tvořit by měli v celkovém souhrnu asi dvě třetiny našeho jídelníčku.

Proč? Nasycené mastné kyseliny způsobí zvýšenou hladinu cholesterolu, zvýší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a zároveň i obezity. Tu pak doprovázejí i další přidružené komplikace. Obezita tedy jistě není pouze estetickým problémem.

Jaké tuky jíst

Co bychom tedy měli konzumovat a jak poznáme, které tuky jsou prospěšné? Odborníci dávají k dispozici jednoduché pravidlo: Nenasycené tuky bývají většinou ty, které mají kapalné skupenství, zatímco nasycené jsou tuhé. Další pomůckou vám může být zásada: Nasycené tuky jsou ty živočišné, kdežto nenasycené rostlinné.

Co tedy jíst? Začněme jednou z výjimek, ačkoli se jedná o živočišný tuk, je to tuk prospěšný. Do svého jídelníčku bychom pravidelně měli zařadit ryby. V hojné míře bychom si měli dopřávat také avokádo, oříšky a různá semínka.

A pozor, po letech „zatracení“ tohoto tuku se odborníci přiklánějí k tomu, že místo margarínu má smysl dát si klasické máslo. Obsahuje totiž prospěšné omega-6 a omega-3 mastné kyseliny.