5 příčin špatné komunikace ve vztahu

5 příčin špatné komunikace ve vztahu
Vztahy jsou potřebnou součástí života. Zažíváme spolu krásné a zábavné chvíle, ale samozřejmě přichází i náročnější okamžiky, které od nás vyžadují mnoho úsilí. Nejlepší vztahy jsou ty, kde jsou obě strany ochotny komunikovat a problémy řešit. Podívejte se na hlavní příčiny špatné komunikace v manželství, které stanovil portál marriage.com.

Obviňování

Začněte tím, že se ve vztahu vyhnete odsuzujícím a hodnotícím tvrdým slovům. To je pro mnohé opravdu velká výzva. Obviňovat svého partnera jsme se naučili už z komunikace svých rodičů a bereme ji jako samozřejmou součást vztahů. Ale právě urážlivá slova jsou největším zabijákem vztahů. 

Zdroj: Autor: Ollyy / Shutterstock

Nerealistická očekávání

Je nemožné, abychom znali všechny své tužby. Avšak očekávání je jednou z nejčastějších vztahových problémů. Často se totiž točíme v kolotoči očekávání, výčitek a naschválů. Tento začarovaný kruh můžeme ukončit pouze upřímnou komunikací a vzájemným nasloucháním.

Skrývání pocitů

Právě upřímnost je základním kamenem zdravého vztahu. Nejprve ale musíme být upřímní sami k sobě, což není vůbec jednoduché. Právě sami sobě totiž nejčastěji lžeme, a to se pak promítá i do našich vztahů. 

Přenášet vlastní zodpovědnost na druhého

Za naše myšlenky a pocity jsme zodpovědní pouze my sami. Pokud od své lásky očekáváte, že vás učiní šťastným či šťastnou, můžete být brzy zklamaní. Abyste mohli se svým partnerem vést zdravou komunikaci, podnikněte nejprve kroky k naplnění svých vlastních emocionálních potřeb. 

Nedostatečné naslouchání

Všichni tu chybu stále děláme a potom se divíme, že ve vztahu převládá nedorozumění. Ať už je to nedostatek času, přehlcenost podněty nebo neschopnost se zastavit, špatné naslouchání je nejčastější příčinou nesouladu v partnerství. Zastavte hukot ve své hlavě a poslouchejte pozorně, co vám partner říká.

 

Zdroj: