Jak využít živé sny pro váš osobní růst?

Jak využít živé sny pro váš osobní růst?
Spánek pro lidský organismus znamená opravdu hodně. Kromě toho, že během spánku načerpáme energii, můžeme díky snům získat nadhled nad situacemi, které nás v reálném životě trápí. To především díky živým snům, které se také označují jako lucidní. Jak se k nim dopracovat?

Co je živé (vědomé) snění?

Živé nebo také vědomé sny mohou hrát v našem životě podstatnou roli, pokud jich dosáhneme. Dobrou zprávou je, že díky tréninku může každý snít svůj živý sen. Co je vědomé snění? Vědomé snění se nám děje, když ve snu vědomě poznáme, že sníme, a přitom jsme schopní dále pokračovat ve snění, a dokonce formovat sen dle svého vědomého uvážení. Někomu se to může zdát jako sci-fi. Zejména těm, kteří si na svůj sen ráno nemohou ani vzpomenout. Je ale vědecky dokázáno, že trénink přivede do živého snu snad každého spáče. 

Jak dosáhnout živého snu? 

Někomu se živé sny zdají samy od sebe, aniž by k tomu dotyční potřebovali jakékoliv cvičení. Většina lidí si vědomé snění potřebuje natrénovat. Mezi nejosvědčenější techniky patří:

Vedení snového deníku

Ten vám pomůže vaše sny si pamatovat a vybavovat si z nich detaily.

Testovaní reality

Tato technika vám pomůže rozlišit zda spíte, nebo jste v bdělém stavu. Přes den například opakovaně tlačíte ukazováčkem o dlaň druhé ruky. Zatímco přes den cítíte tlak a nic moc se neděje, když tohle provedete ve spánku, stane se něco neobvyklého. Třeba vám prst projede dlaní ruky. Tento případ je signálem, že jste ve snu a můžete jej začít režírovat. Existuje však spousta jiných pohybových cvičení, která vám pomohou rozlišit sen a realitu.

Opakování podpůrných vět před spaním

Například si před spaním budete opakovaně říkat „budu si pamatovat svůj sen“. 

Nikdo vám nezaručí, že první tréninky přinesou úspěch. Záleží na vás, vaší motivaci a soustředěnosti. Za vyzkoušení to rozhodně stojí. Živé sny mají totiž celou řadu výhod.

Živé sny jsou lepší než brýle na virtuální realitu. Opravdu, i když to může znít bláznivě, se ocitnete ve snu, a pokud si to uvědomíte, můžete jej začít tvořit dle vlastního uvážení. Pokud vám trénink živého snění přinese ovoce, budete se do postele těšit o dost více, protože ráno budete vstávat s novými zážitky.

Vědomé snění slouží jako simulátor běžných situací v reálném životě. Ve snu tedy můžete opakovaně čelit vašim strachům a výzvám a bezstarostně a opakovaně si na nich zkoušet vaše reakce.

Živý sen vám pomůže vypořádat se s noční můrou. Když si ve zlém snu uvědomíte, že spíte bezpečně v posteli a reálně vám nic nehrozí, můžete se kurážně postavit i té největší příšeře. Živé snění vám může zprostředkovat setkání s mrtvými blízkými.

Díky vědomého snění se jich můžete zeptat na to, na co jste se v životě zeptat nestihli. I přesto, že se bude jednat jen o vědomý sen, může vám jeho obsah přinést potřebný klid a ujištění. 

Pokud se tréninkem naučíte do svého snu vědomě vstupovat, začne mít váš noční i denní spánek mnohem hlubší význam.

 

Zdroj:

  • autorský text
Zdroj článku:
  • autorský text