Jak deprese a úzkost ovlivňuje naše sny? Mentální zdraví má na vaše snění větší vliv, než si myslíte

Jak deprese a úzkost ovlivňuje naše sny? Mentální zdraví má na vaše snění větší vliv, než si myslíte
Již od nepaměti se zajímáme o sny, ale přesto o nich pořád víme málo. Některým se zdají veselé či naprosto nesmyslné sny, jiným zase smutné a strašidelné noční můry. Každý je jedinečný, a proto má i odlišné snění. Může naše sny však ovlivňovat i naše mentální zdraví a emoce, které v sobě skrýváme?

Sny a mentální zdraví

Všichni občas máme špatný den, ale řada lidí má se smutkem či depresí problémy mnohem dlouhodobějšího rázu. Naše mentální zdraví bychom nikdy neměli podceňovat, protože právě to, jak se cítíme a jaké pocity v sobě potlačujeme, může mít velký vliv na naše zdraví a s tím i spánek a snění.

Podle deníku Banyan Mental Health nemůžeme kromě snů nikdy plně pochopit ani to, jak funguje lidský mozek. Víme sice, že během spánku mozek zůstává aktivní a vytváří sny, ale co sny vlastně zobrazují a jak jsou propojené s činností mozku stále není jisté. Sny by mohly zobrazovat naše podvědomé myšlenky, které se nám snaží něco sdělit. Mnoho vědců však věří, že jde o spojení náhodných signálů, jež náš mozek vysílá s našimi zážitky z uplynulého dne.

Lidé s mentálním postižením proto mají problémy nejen během dne, ale protože jejich mozek funguje trochu jinak, tak také během snění. Jejich sny tedy mohou být jiné jak kvůli jejich vzpomínkám ze dne, tak odlišným signálům, které jejich mozek vysílá. 

Stejně tak může naše sny měnit i deprese, úzkosti či potlačované emoce.

Deprese ve snech

Deprese není jen o pocitu samoty a smutku. Jde o vážný stav, který je často doprovázen i změnami v mozku. To by vysvětlovalo, jak může ovlivnit naše sny a spánek.

Lidem s depresemi se většinou zdají sny mnohem častěji. Podle studie zveřejněné na clinical-depression.co.uk sní lidé s depresí dokonce třikrát více než ostatní. Sny nám totiž pomáhají zpracovávat emoce a vypořádávat se s těmi negativními, což lidem s depresemi může pomoci.

Mohou však mít mnohem častější problémy s usínáním a po probuzení se, právě kvůli nadměrnému snění, cítit více unaveně.

Pro mnoho lidí deprese také způsobuje noční můry a zlé sny. Při výzkumu na American Academy of Sleep Medicine 28,4 % účastníků se závažnou depresí uvedlo, že se jim často zdají děsivé či znepokojující noční můry a že jejich hlavním spouštěčem je právě jejich zhoršený mentální stav.

Úzkost ve snech

Úzkost, podobně jako deprese, výrazně ovlivňuje i naše sny a spánek. Podle deníku NCBI je často spojená s nespavostí nebo zlými sny, které v lidech s úzkostmi zanechávají negativní pocity.

Vztah mezi úzkostmi a sny však stále není dostatečně prozkoumaný a pořád je potřeba dělat více výzkumů, abychom znali víc.

Potlačované emoce

Podle deníku Psychology Today mají na naše sny vliv také emoce, které v sobě potlačujeme. Když je totiž nedostaneme ven během dne, pravděpodobně se objeví v našich snech. Podle výzkumu účastníci s potlačovanými emocemi zažívali ve snech mnohem negativnější pocity a zaznamenali větší míru smutku, vzteku, strachu i úzkosti. Horší byla také kvalita jejich spánku.

 

Zdroje: