Co můžete při smažení odkoukat od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha?

Co můžete při smažení odkoukat od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha?
Smažení je bezesporu nejchutnějším způsobem, jak připravit jídlo. Ne nadarmo se říká, že tuk je přenašečem chutí. To proto nám smažené, většinou však ne příliš zdravé věci tolik chutnají. Co můžete při smažení odkoukat od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha?

Také při smažení lze leccos pokazit

Může se zdát, že smažení patří mezi nejjednodušší způsob úpravy pokrmu – a částečně je to i pravda. Avšak i při smažení lze leccos pokazit. Třeba tím, že zvolíte nevhodný tuk pro smažení, olej přepálíte nebo jej nebudete měnit tak často, jak je potřeba. Ostatně sám šéfkuchař a postrach mnoha restaurací Zdeněk Pohlreich doporučuje olej na smažení dávkovat a měnit pro každou porci jídla zvlášť.

Aby bylo smažení co nejefektivnější, je potřeba dát surovinu na rozpálený olej. V opačném případě řízek nebo jakákoliv jiná surovina nasákne moc olejem, což se určitě podepíše na výsledné chuti. Tuk při smažení dosahuje teploty 150–190 °C. Smažení lze rozdělit na fritování, kdy je surovina do oleje ponořená a na restování, kdy se smaží jen v tenké vrstvě oleje. Pro smažení řízků Pohlreich vždy doporučuje pánvičku s nižší vrstvou oleje, protože řízek smažený ve fritéze je příliš mastný a zároveň vysušený.

Pohlreichovo tajemství na vynikající řízek vězí v přidání másla na řízek v průběhu smažení. Mírné připalování másla způsobí, že řízek dostane nezaměnitelnou oříškovou chuť.

Fritézu nikdy nepřeplňujte, zdroj: Ari N / Shutterstock

Tipy, které se vám mohou hodit při fritování

Smažení nepatří k nejzdravějším způsobům přípravy jídla, přesto lze udělat hodně pro to, aby bylo smažené jídlo o něco zdravější. A to třeba:

  • Vyberte správný olej na smažení. Zatímco olivový olej vdechne vašemu pokrmu květinové tóny, řepkový olej má neutrální chuť, a tak rozhodně není jedno, který použijete.
  • Suroviny před smažením ve fritéze rozhodně nesolte. Sůl snižuje kouřový bod oleje a také způsobuje prskání horkého oleje do okolí fritézy.
  • Fritézu nikdy nepřeplňujte.
  • Jídlo krájejte na stejné kousky. Zajistíte si tím rovnoměrné propečení všech kousků za stejnou dobu.