Víte, jak si připravíte luxusní šlehanou bábovku?

Víte, jak si připravíte luxusní šlehanou bábovku?
I bábovku můžete obohatit o tak luxusní ingredienci, jakou je bezesporu šlehačka ke šlehání. Aby bylo těsto nadýchané, ušlehejte šlehačku ke šlehání a do těsta ji vmíchejte až na úplný závěr.

Ani bábovku nemusíte odfláknout obyčejnými surovinami

Možná fakt, že lze bábovku upéct jen z mála obyčejných surovin, které máte doma, u někoho vylučuje použití luxusních dražších surovin. Ovšem i do bábovky lze použít luxusní suroviny. Třeba máslo místo oleje, část mouky lze nahradit bezlepkovou mandlovou či kaštanovou moukou, můžete přidat jogurt, mandle, čokoládu a třeba i smetanu ke šlehání. Šlehaná bábovka bude chutnat vám i vaší návštěvě, tedy jestli pro ni něco zbude. Co na šlehanou bábovku potřebujete?

Suroviny, které potřebujete pro šlehanou bábovku

Na šlehanou bábovku si připravte:

  • 2 a čtvrt hrníčku polohrubé mouky,
  • hrníček změklého másla,
  • 1 a půl hrnku krupicového cukru,
  • 5 vajec,
  • hrnek mléka,
  • jeden kelímek smetany ke šlehání (31 až 33 %),
  • kypřicí prášek do pečiva,
  • dvě čajové lžičky vanilkového extraktu,
  • špetku soli,
  • špetku muškátového oříšku,
  • citrónovou kůru z jednoho citrónu.

Jak na šlehanou bábovku?

Ačkoliv je šlehaná bábovka obohacena o luxusní ingredienci – smetanu ke šlehání, postup na její přípravu je docela obyčejný. Běžně si rozehřejte troubu na teplotu 180 °C. Dostatečně rozpálená trouba a stálá teplota uvnitř trouby zaručí bábovce její řádné propečení. Kdybyste například na předehřátí trouby zapomněli, dali bábovku do trouby a rozpálili troubu na maximum, abyste ztracený čas dohnali, mohla by se na povrchu bábovky vytvořit tvrdá krusta. Ta by později zabránila propečení bábovky a těsto uprostřed by mohlo zůstat syrové. Základem úspěchu je také pečlivě vymazaná forma a z lednice předem vytažené suroviny, jako jsou máslo a vejce.

Mouku smíchejte s kypřícím práškem, špetkou solí a špetkou muškátového oříšku. Sypkou směs odložte na chvíli stranou.

Do hladké pěny ušlehejte změklé máslo s cukrem. Po jednom přidávejte celá vejce. Poté přidejte vanilkový extrakt, mléko, citrónovou kůru a na závěr do směsi zapracujte také sypkou směs mouky. Zdá se vám, že jsme zapomněli na smetanu? Máte pravdu, my jsme na ni ale nezapomněli, protože do bábovkového těsta přijde až úplně na závěr. Umyjte si metličky mixéru a šlehačku ušlehejte do tuha. Ručně ji pak vmíchejte do hotového těsta. Těsto pak přelijte do formy a dejte péct asi 55 minut. Po vytažení nechte šlehanou bábovku ve formě asi 10 minut odpočinout. Po vyklopení pocukrujte a podávejte k ní třeba šlehanou šlehačku.

U šlehačky máte hned dvě možnosti použití. Buď ji do těsta vmícháte až po ušlehání jako v našem případě, nebo ji do těsta přidáte rovnou z kelímku.

Tip: šlehačku nemusíte šlehat, do těsta ji můžete zapracovat v její tekuté formě.

 

Zdroje: