Sklizeň dýní: Kdy je ten správný čas a co je třeba vědět

Sklizeň dýní: Kdy je ten správný čas a co je třeba vědět
Velikost vypěstovaných dýní je zdrojem hrdosti nejednoho zahrádkáře. Je úžasné vidět, jak nápadné plody rostlou před očima a krásně se vybarvují. Symbolizují tak zahrádkářovu odměnu za celé dlouhé období, kdy se od jara o zahradu staral. V zeleninové zahradě dýně vyniká a je vidět z dálky.

Aby bylo možné plně využívat tuto zeleninu, je třeba znát správnou chvíli, kdy je v optimální zralosti a v nejlepší kvalitě. To pro začínající zahrádkáře nemusí být úplně snadné. Plody samozřejmě teprve s příchodem podzimu dozrávají, ale není dobré se sklizní příliš otálet, protože je na záhonech už hodně vlhko a přichází chlad. V naších zeměpisných polohách jsou první podzimní mrazíky jen těžko předvídatelné, a mohou zahrádkáře nepříjemně zaskočit.

Období sklizně

Dýně jsou typickou podzimní zeleninou a sklízejí se od konce srpna do listopadu. Dýňová rostlina má poměrně dlouhý cyklus plodin a obvykle trvá 4 nebo 5 měsíců, než se dostanete od zasazení sazenice ke sklizni zralých plodů. Existují odrůdy, které dozrávají dříve a jiné dorůstají a dozrávají pomaleji.

Péče před sklizní

Během zrání je nutné pečovat o plody, které mohou být ohroženy přílišnou vlhkostí nebo příchodem chladu.

Pokud jde o vlhkost, dobrým opatřením je umístit pod dýně dřevěné nebo plastové bedýnky, aby neležely přímo na zemi. Je třeba ale postupovat velmi opatrně a nepoškodit rostlinu. Tímto způsobem je dýně chráněná před vodou přítomnou v zemi a před jakoukoli stagnací vody, která může přijít po vytrvalém dešti.

Chlad ohrožuje dýně, které zůstávají venku od konce září. Jde vždy o konkrétní lokality, kde dýně rostou. Provizorně lze vytvořit nad rostlinami tunel z igelitu jako mini fóliovník, nebo z netkané bílé textilie. U igelitu je třeba vzít v potaz vlhkost, která je pod igelitem a mohla by rostlině uškodit. Je nutné tedy v teplých částech dne větrat. Pokud teploty klesnou, dýně musí pod střechu.

Při manipulaci s plodem na záhoně je třeba dávat velký pozor, aby se plod neoddělil od rostliny. Stává se to poměrně často, protože vzhledem k velikosti, jde o těžký plod a není snadné s ním pracovat co nejšetrněji. Pokud se nezralá dýně odpojí od rostliny, už nedozraje. Dá se sice zpracovat, ale nebude mít tak dobrou chuť.

Určení správného období pro sklizeň

Naučit se rozlišovat správný čas na sklizeň je důležité ze tří důvodů.

• Kvalita získané zeleniny

Zráním je dýně sladká a chutná. Když je dýně zralá, má dužinu ve své charakteristické barvě, obvykle oranžovou a má intenzivní chuť. Konzistence se vařením stává měkkou a pastovitou. Pokud se naopak sklidí příliš brzy, nedozraje a dužina zůstane tvrdá a vláknitá, s nepříliš dobrou chutí.

• Trvanlivost plodů

Nezralá dýně obsahuje hodně vody a nelze ji dlouho uskladnit. Čím je plod déle na slunci, tím je kvalitnější a vyzrálejší. Tím také déle vydrží v dobré kvalitě.

• Získání semen

Zralé dýně obsahují také množství semen. Dýňová semínka jsou pochoutkou, pražená a solená jsou ideální k televizi. Semena si lze také uchovat pro pěstování rostlin pro nadcházející sezónu.

Z těchto důvodů je dobré naučit se poznat ten správný okamžik, ve kterém je třeba plody ze záhonu sklidit. Není úplně snadné posoudit zrání zvenčí. Naštěstí existují dva vynikající triky, jak porozumět tomu, jestli lze dýni sklízet, které pochází ze zkušeností pěstitelů.

• Podívejte se na stonek: pravidlo říká, že pokud je stonek suchý, je dýně pravděpodobně zralá.

• Potom je zde tvrdost slupky. Pokud je její vrchní část hodně tvrdá, znamená to, že je dýně připravená ke sklizni.

Zdroj: NoirChocolate / Shutterstock

Speciální odrůdy

Dýně je zelenina, která existuje v mnoha různých odrůdách, existují stovky druhů pěstovaných dýní, jejichž křížením došlo k nevyčíslitelné genetické variabilitě. Každá odrůda může mít svůj vlastní cyklus růstu plodin, a proto se období sklizně trochu liší. Například u nás oblíbená dýně Hokkaidó má tenčí a také měkčí slupku, a to i v době plné zralosti. Proto je třeba si vlastnosti pěstovaných odrůd zjistit.

Existují také odrůdy zelených dýní, které se sklízejí nezralé, stejně jako cukety. V tomto případě očividně neplatí rady ke sklizni, které jsou zde popsané.

Ozdobné dýně je nutno sklidit v plné zralosti, takže je žádoucí nechat je co nejdéle na rostlině vyschnout. Totéž platí pro halloweenskou dýni, která k vytvoření lucerny vyžaduje tvrdou kůru. 

Skladování po sklizni

Po sklizni dýně vydrží dlouho, zvláště pokud je dobře vyzrálá, s menším obsahem vody a s tvrdou slupkou. Ideální na uskladnění je chladnější suché místo. Teplota by neměla klesnout pod 8 °C. V ideálních podmínkách vydrží plody i několik měsíců.

Zdroj:

  • autorský článek