Proč Sigmund Freud užíval po 13 let kokain?

Proč Sigmund Freud užíval po 13 let kokain?
Sigmunda Freuda asi netřeba představovat, ale i přesto je tu několik věcí, které o něm pravděpodobně veřejnost neví. Zakladatel psychoanalýzy, s kořeny v Čechách. Jeho knihy jsou jedny z nejvyhledávanějších v oblasti psychologie.

Kdo byl Sigmund Freud?

Česko-rakouský lékař se zaměřením na neurologii a psychologii se narodil 6. května roku 1856 ve Freibergudo německy mluvící židovské rodiny, která pocházela z Haliče. Již ve třech se malý Sigmund přestěhoval spolu s rodiči a sedmi sourozenci do Vídně, kde později nastoupil na Sperlovo gymnázium, ve kterém byl učiteli považován za bezproblémového žáka s vynikajícími školními výsledky. V roce 1873 odmaturoval s vyznamenáním a začal se poohlížet po vysoké škole. Nejprve ho lákala práva, ale nakonec se rozhodl pro studium medicíny na Vídeňské univerzitě.

za 6 let se prodalo pouze 351 výtisků jeho knihy "Výklad snů"

Co jste pravděpodobně nevěděli:

  • Po dobu 13 let Freud užíval kokain. Tento bílý prášek považoval za zázračný lék…
  • Freud věnoval zvláštní pozornost přeřeknutím, kdy se nám do řeči "dostanou" vulgární slovíčka.
  • Čtyři z pěti sester Freuda zemřely v nacistických koncentračních táborech (kvůli židovskému původu).
  • Americká Knihovna kongresu vlastní přes 153 krabic s Freudovou korespondencí, včetně 8 boxů, které nesmí být dle poslední Freudovo vůle nikdy otevřeny
  • Domníval se, že v 51 letech zemře, že tento věk je pro muže nejnebezpečnější. Nakonec se dožil úctyhodných 83 let
  • Sigmund Freud zemřel na rakovinu ústní dutiny v roce 1939 (byl schopný vykouřit i 20 doutníků denně).
  • V roce 2014 se zloději pokusili ukrást starověkou řeckou urnu na hřbitově v Golders Green, jež obsahuje popel Sigmunda Freuda a jeho manželky.

Během studijních let se zajímal převážně o fyziologii, fylogenezi a o výzkum histologie buněk. Celkově ho lákala také otázka evoluce. Po úspěšně promoci v roce 1881 se stal doktorem všeobecného lékařství a začal pracovat na vídeňské klinice, kde se poprvé setkal s psychiatrií.

Sigmund Freud
Sigmund Freud, Zdroj: Anton_Ivanov / shutterstock

Začal se zabývat nejen lidskou psychikou, ale také se více zajímal o neurologii, převážně o funkci prodloužené míchy. Domníval se, že její organická poškození přímo souvisí s projevem neorganické hysterie, která vyvolává duševní choroby.

V roce 1886 se v jeho životě objevila Marta Bernaysová, se kterou se zanedlouho oženil. V témže roce si také otevřel soukromou ordinaci, v níž se rozhodl léčit pacienty s projevy neorganického onemocnění. Po deseti letech usilovného bádání vydal publikaci s názvem Studium o hysterii, která se setkala s nemalým úspěchem. V 90. letech 19. století se Freud začal zabývat více lidským prožíváním, emocemi a sny. Ne nadarmo je proto považován za zakladatele psychoanalýzy, která zkoumá i sexualitu, agresivitu a také vztah k nevědomí. Snům a otázce vědomí/nevědomí se blíže věnuje ve svém nejznámějším dílem – Výklad snů. Ve vysoké míře ovlivnil svým pohledem na svět svého studenta a pozdějšího neméně známého psychologa, Carla Gustava Junga.

Sigmund Freud zemřel poklidně 23. září roku 1939 obklopen svými nejbližšími.

Zdroj: