Sezóna zázvoru nekončí, proč ho jíst dál i během jara? Pomůže vám nejen s nachlazením

Sezóna zázvoru nekončí, proč ho jíst dál i během jara? Pomůže vám nejen s nachlazením
Zázvor lékařský je rostlinou z čeledi zázvorovitých. Tradičně si ho dopřáváme hlavně v zimě, pomáhá totiž posilovat imunitu a bojovat s nachlazením. Umí toho ale mnohem víc. Proč byste mu měli dát šanci po celý rok?

Zázvor v kuchyni: Dochutí pokrmy a pomůže s přejedením

Když se o slovo začne hlásit rýma, sahají někteří z nás po zázvorovém čaji. Oddenek pocházející z Indie nebo Číny má ale mnohem širší spektrum využití.

Hlavní účinnou látkou jsou gingeroly, které jsou zodpovědné za typickou štiplavou chuť. Hledáte inspiraci, jak ji využít v kuchyni? Zkuste zázvorem ochutit olej, na kterém budete připravovat maso nebo zeleninu. Receptům to dodá nový rozměr.

Zdroj: Autor: peterzsuzsa / Shutterstock

Zázvor umí například i zneutralizovat typický rybí pach. V jídle ho pro tento účel nemusíte nechávat, stačí jej nakrájet na plátky, přidat k masu a z hotového pokrmu zase vyndat. Zázvor navíc není ani nutné loupat.

Zázvor má také velmi dobrý vliv na naše zažívání. Tento efekt prokázaly i četné klinické studie. Dokáže totiž snížit agresivitu žaludeční kyseliny a současně zvýšit tvorbu trávicích šťáv. V přiměřených dávkách je vhodný pro tento účel i pro těhotné, jimž uleví od nevolností. Je i pomocníkem v boji s nadýmáním a plynatostí.

Umí potlačit bakterie, které jsou zodpovědné za zánět dásní.

Kdo jí zázvor, toho netrápí záněty ani bolest

Zázvor má antibakteriální účinek a tohoto efektu lze využít například také v ústí dutině. Umí potlačit bakterie, které jsou zodpovědné za zánět dásní.

Pokud jste nachlazení, možná jste si sami všimli, že když sáhnete po zázvorovém čaji, může vám to ulevit dokonce i od bolestí hlavy. Jde o další pozoruhodný účinek zázvoru, který má mnohem širší přesah.

Zázvor skutečně slouží jako velmi všestranné přírodní analgetikum. Kromě bolestí hlavy umí tlumit například také menstruační bolesti.

Za velmi slibné vidí moderní věda také protinádorové účinky gingerolů. Podle dosavadních závěrů se zázvor podílí na apoptóze nádorových buněk nebo na likvidaci volných radikálů. Gingerol zapříčiní v podstatě zablokování krevního zásobení nádoru.