Seznamte se s mužem, který na kajaku obeplul téměř celý svět

Seznamte se s mužem, který na kajaku obeplul téměř celý svět
Oskar Speck se ve 30. letech vydal na jedno z nejšílenějších dobrodružství na světě. Jednoho dne si zabalil své věci, naložil je do kajaku a opustil své rodné Německo. O několik let později dorazil k břehům Austrálie. Představíme si jeho příběh.

Oskar Speck se narodil v roce 1907 na severu Německa. Ve věku 14 let opustil školu a začal pracovat. Životní milník přišel v okamžiku, kdy mu byl představen kajak a začal sjíždět vodu. Ve dvacátých letech se kajakářství rozšířilo po celé severní Evropě, začala éra levných skládacích kajaků. Jak z historie víme, ve třicátých letech přišla velká hospodářská krize, která vzala práci a komfortní život milionům lidí. Jedním z nešťastníků byl také Oskar Speck.

Cesta na Kypr

Když se k němu dostala zpráva, že jsou na Kypru hledáni horníci, rozhodl se vyrazit na cestu. Z důvodu nedostatku financí bylo logickou volbou využití kajaku. Nedbal varování, že takováto cesta s sebou nese řadu rizik. Nerespektoval nedostatek financí. A také ignoroval skutečnost, že neumí plavat.

V květnu roku 1932 zahájil Oskar cestu po Dunaji. Nasedl do kajaku v městě Ulm a putoval do Rumunska. Cesta po Dunaji mu přišla příliš klidná, a tak se rozhodl přestoupit na řeku Vardar, což si vyžádalo přenos kajaku. Vardar ho dovedla do Egejského moře.

Pro Oskara to byla první zkušenost s cestováním po moři. Musel se naučit jinému chování kajaku na moři a také dávat pozor na velký provoz. Vylepšil svůj kajak přidáním malé plachy a dodal i boční kryty proti stříkající vodě. Takto postupně překonal Egejské moře a část Středozemního moře. Skákal z ostrůvku na ostrůvek a držel se poblíž Tureckého pobřeží.

A ještě dál

Když dorazil na Kypr, uvědomil si, že si své dobrodružství užívá příliš na to, aby ho nyní ukončil. Rozhodl se pokračovat a určil so nový cíl – Austrálii. Zamířil na východ do Sýrie, dorazil k řece Eufrat a pokračoval po ní do Perského zálivu. Cestu mu ztěžovala střelba místních obyvatel, tropické teploty a nedostatek jídla.

S postupem času a se vzestupem nacistického Německa někteří naznačovali, že je Oskar německý špion. Mohl by se jeho kajak změnit v potápěčský stroj nebo vysílací zařízení? Několikrát byl zatčen, vždy následovalo propuštění. Jeho renomé ho předcházelo, postupně se stával celebritou. Zažil také případy, kdy se vítání místních obyvatel změnilo v nepřátelské chování, které bylo ohrožující na životě. Z počasí spálený, unavený, pokračoval dál.

Zakončení cesty

Oskar počátkem září roku 1939 konečně dorazil na ostrov Saibai, který přiléhá k jižnímu pobřeží Popui Nové Guinei a patří k nejsevernějšímu území Austrálie. Vystoupil na území Austrálie, po sedmi letech a čtyřech měsících, po téměř 50 000 km. Uvítala ho malá skupina místních obyvatel, včetně tří policistů. Australian Post popisuje setkání:

„Skvělá práce! Dokázal jsi to. Z Německa do Austrálie v tomhle“ Strážník ukazuje na kajak. „Ale mám pro tebe špatné zprávy. Jsi nepřítel na našem území. Musíme tě zadržet.“

Po cestě

Německo a Austrálie byly ve válečném stavu. Oskar byl uvězněn na šest let. Tuto dobu strávil v internačních táborech. V průběhu těchto let bylo jeho dobrodružství zapomenuto. Po propuštění roku 1946 začal pracovat v opálových dolech poblíž Melbourne. Po několika letech se stal úspěšným obchodníkem s opály a australským občanem. Postavil dům poblíž Sydney, kde od roku 1965 žil se svou partnerkou Nency Steel. Oskar Speck zemřel ve věku 88 let v roce 1995. Velká část příběhu tohoto cestovatele je popsána v publikaci „Oskar Speck – 50.000 kilometres by Kayak“.

Oskar Speck je příkladem člověka, který i přes překážky uskutečnil svůj sen. Za celých sedm let plavby v kajaku se nenaučil plavat. Vlastně, do své smrti se nenaučil plavat. A co si z jeho příběhu a šílené cesty vzít? Možná že žádný problém není dostatečně velký, aby zastavil člověka, který něco opravdu chce.