Pátá řada seriálu Koruna: Odlišme fakta od fikce

Pátá řada seriálu Koruna: Odlišme fakta od fikce
Výpravné drama Koruna neztrácí svou kvalitu ani v nové sérii. V pořadí 5. série má na rok 2023 celkem čtyři nominace na Zlaté Glóby, včetně nominace za nejlepší dramatický seriál. Na kolik se tato série drží skutečných událostí a co je pouhá fikce?

Pravda, nebo fikce?

Přímo Netflix na svých stránkách prezentuje seriál následovně: Fiktivní dramatizace skutečných politických událostí a osobních krizí, které přímo ovlivnily život i vládu královny Alžběty II. 

Co je tedy fikce a co pravda? Pojďme společně projít celou pátou řadou a odhalit, které zásadní události se skutečně staly a které jsou pro potřeby dramatizace přikreslené nebo zcela vymyšlené.

Byla jachta HMS Brittania opravdu královniným oblíbeným místem?

  • Pravda.

Jachta Britannia byla známá také jako královnin plovoucí palác, kde pořádala státní večeře. Také se zde odehrávaly mnohé královské líbánky. Důvod obliby u královského páru podle oficiálních stránek jachty tví v tom, že Britannia byla jedinou královskou rezidencí, u které měli královna a Philip rozhodující slovo při jejím navrhování. Jeden z panovníků měl jachtu údajně popsat jako místo, kde si mohu skutečně odpočinout

Co je pravdy na tajné schůzce prince Charlese s premiérem Johnem Majorem? Podporoval princ Charles před rozpadem svého manželství královnu v abdikaci?

  • Schůzka je fikce. Jestli však princ Charles v soukromí chtěl, aby došlo k abdikaci, nelze s určitostí říci.

Sám John Major popřel, že by se schůzka v minulosti uskutečnilaÚřad premiéra se vyjádřil: „Diskuse mezi panovníkem a ministerským předsedou jsou zcela soukromé a – pro sira Johna – takovými vždy zůstanou. Mezi sirem Johnem a tehdejším princem z Walesu nikdy neproběhla žádná diskuse o jakékoli abdikaci.“ Soukromý sekretář princezny Diany Patrick Jephson uvedl pro deník The Telegraph, že Charles skutečně vedl rozhovor tohoto druhu, ne však s premiérem

Opravdu měla Diana nešťastné dětství? Byla Dianině matce odepřena péče o své děti?

  • Pravda.

Problémy, kterým Diana musela v dětství čelit, jsou všeobecné známé. Dianina matka Frances Spencer, opustila Dianina otce Johna Spencera, vikomta Althorpa, po údajném románku. Po rozvodu získal Dianin otec do plné péče všech pět dětí. Ve své knize Diana: její skutečný příběh uvádí: „Bylo to velmi nešťastné dětství… Pořád jsme viděli naši mámu plakat. Táta s námi o tom nikdy nemluvil.

Pomohl princ Philip svou DNA k identifikaci pozůstatků rodiny Romanovců?

  • Pravda.

Po objevení ostatků rodiny Romanovců poskytl princ Philip svou DNA, čímž pomohl k jejich identifikaci. Cerevna Alexandra byla vnučkou královny Viktorie a současně Philipova prateta. To znamenalo, že s ním sdílela mitochondriální DNA

Skutečně přiznal princ Philip svůj citový vztah k Penelopě Knatchbullové (manželce svého kmotřence)?

  • Nejspíš ne.

Nicméně je pravda, že měl princ Philip s o 32 let mladší Peny deset let trvající vztah založený na blízkém přátelství a společné lásce k jezdectví. V knize Princ Philip, jak ho neznáte z roku 2020 napsala autorka Ingrid Sewardová, že v průběhu let se Penny stala „druhou nejdůležitější ženou v životě vévody z Edinburghu – stálou důvěrnicí, věrnou společnicí a „strážkyní tajemství“.

Dle seriálu se princ Philip ke svým citům k Penelopě nejspíš nepřiznal. Zdroj: Lorna Roberts/ Shutterstock

Byl Dodi Al-Fayed zasnoubený s jinou ženou, když začal chodit s princeznou Dianou?

  • Údajně ano.

Jednalo se o americkou modelku Kelly Fisherovou, se kterou měl být zasnoubený ještě před osudovým románkem s Dianou v létě roku 1997. 

Potkala se skutečně ještě někdy princezna Margaret se svojí životní láskou kapitánem Peterem Townsendem? 

  • Pravda.

Skutečně se znovu potkali v 90. letech po 30 letech od ukončení jejich marného vztahu. Margaretina blízká přítelkyně Lady Glencoccerová odhalila jejich shledání v dokumentu Elizabeth: Naše královna v roce 2018, když řekla, že královská rodina oznámila, že Peter je „okouzlující“ a že se vůbec nezměnil.

Varoval princ Philip princeznu Dianu, aby nepsala knihu s Andrewem Mortonem?

  • Nejspíš ne.

Není známo, že by Diana, kdy byla konfrontována princem Philipem, i když údajně v Buckinghamském paláci o Dianině knize věděli a podezřívali i zapojení prostřednictvím jejích přátel. 

Opravdu královna matka neschvalovala projev královny Alžběty „annus horribilis“?

  • O pravdivosti nelze rozhodnout.

Neexistuje totiž žádný důkaz toho, že by královna matka odrazovala svou dceru od toho, aby ve veřejném projevu označila rok 1992 za „annus horribilis“ („příšerný rok“).  

Dle seriálu Koruna měla princezna Diana královně Alžbětě říci o rozhovoru. Zdroj: Pumidol/ Shutterstock

Řekla skutečně princezna Diana královně Alžbětě o rozhovoru pro Panorama předem?

  • Přímo rozhodně ne.

Tato část příběhu je vymyšlená, a proto může být oprávněně terčem kritiky seriálů. Jedná se však o krásný příklad toho, jak seriál legitimně přikrášluje skutečnost pro zvýšení dramatičnosti. Těžko si můžeme představit scénu bez Diany, která sebrala odvahu a oznámila královně šokující zprávu, že tajně nahrála rozhovor pro Panorama.

Ve skutečnosti měl pouze Dianin soukromý sekretář Patrick Jephson královnu Alžbětu informovat o rozhovoru Panorama krátce předtím, než byla odvysílána. Nebylo o tom však věnováno mnoho pozornosti. 

Spolupracovala Camilla s agenturou pro styk s veřejností, aby jí pomohla změnit veřejné mínění o ní?

  • Ano.

Princ Charles zaměstnával britského manažera pro styk s veřejností Marka Bollanda jako zástupce soukromého tajemníka, kterým měl za úkol zlepšit nejen Charlesovu image, ale také lepší přijetí Camilly veřejností.