Sedm potravin pro zdraví našich zubů

Sedm potravin pro zdraví našich zubů
Naše snaha o zdravou ústní dutinu a chrup zdaleka nezačíná u zubního kartáčku, ani nekončí různými dentálními pomůckami s věhlasnou reklamou. S péčí o zuby můžeme začít již zařazením vhodných potravin do našeho jídelníčku.

Ovoce a zelenina

Jablko, mrkev, kedlubnu, okurku, pro odvážnější skrojek čerstvého celeru můžeme považovat za přírodní formu zubního kartáčku. Díky vysokému podílu vlákniny, kterou takové potraviny obsahují, působí tyto jako obrušovací a čistící prostředek. 

Zelený a černý čaj

Čaje obsahují polyfenoly, které reagují s bakteriemi způsobující zubní plak. Likvidací nežádoucích bakterií jsou čaje vhodným prostředkem pro zajištění rovnováhy v ústech. 

Voda

Sliny jsou tvořeny až 99 procenty vody. Nedodržováním pitného režimu zvyšujeme koncentraci kyselosti slin a tím narušujeme přirozenou rovnováhu pH v ústech. Voda navíc pomáhá při vyplachování zbytků jídla a omývání zubů od zbarvujících potravin, jakými je káva, černý čaj či některé druhy koření. 

Sýr

Kdykoliv jíme potraviny, mezi které patří obiloviny a výrobky z nich, sladkosti či citrusy, vystavujeme své zuby riziku zvýšené kyselosti. Sýr je skvělou potravinou, která pomáhá tvorbu kyselin v ústech snižovat. 

Pomeranče

Citrusové plody sice obsahují mnoho kyselin, které na první pohled nepatří mezi nejzdravější složky v ústech. Na druhou stranu, právě tyto kyseliny působí příznivě na cévní zásobení zubu a jeho stabilitu v dásni. Po konzumaci citrusových plodů vyčkejte s čištěním zubů alespoň půl hodiny.

Tmavá čokoláda

Ač to možná zní neuvěřitelně, právě kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa pomáhá zpevňovat zubní sklovinu. Tak jako u všech prospěšných potravin, však i zde platí všeho s mírou. 

Ryby 

K ochraně zubu přispějeme pravidelným doplňováním vápníku. Vápník však naše zuby jen těžko přijmou bez dostatku vitaminu D. Ryby tento důležitý vitamín obsahují. Pro ty, kteří rybám neholdují se nabízí alternativa v podobě tmavé listové zeleniny. Můžeme si vybrat mezi kapustou, špenátem nebo divokými bylinami jako jsou kopřiva, pampeliškové listy a medvědí česnek.