Sbírání hub: Český fenomén, který se dědí z generace na generaci a pořád nás baví

Sbírání hub: Český fenomén, který se dědí z generace na generaci a pořád nás baví
Jen málokde je sbírání hub tak rozšířeným koníčkem jako u nás. A nejzajímavější na tom je, že si tuto zálibu udržujeme celý život. Začíná to vždy tak, že prarodiče nebo rodiče vezmou na houby i děti a ty se pomalu učí, co všechno les člověku může dát.

Určitě hraje svou roli i skutečnost, že si houby lze nasbírat zdarma. To není v současné Evropě už úplnou samozřejmostí a například pokud byste si na houby vyrazili v Itálii, musíte si zakoupit lokální povolení. Funguje to tedy podobně, jako když si u nás chcete o dovolené chytat ryby, ale nejste organizovaný rybář. Koupíte si povolenku. Naštěstí si do českého lesa můžeme na houby zajít zatím zadarmo.

Stále rostou!

A i přes hodně komplikované počasí letošního léta, houby rostou! V srpnu už les nedává tolik svých pokladů jako začátkem prázdnin, ale roste široká paleta různých hub, které s trochou trpělivosti můžete z lesa přinést.

Zdroj: Vitalii Borkovskyi / Shetterstock

Celé léto je příznivé pro klouzky (na fotografii), hřiby pravé i hnědé (suchohřiby), křemenáče či lišky.

Lišek se letos urodilo opravdu hodně, a tak si tuto lahodnou houbu lze naložit, nebo si ji nechat na zimu třeba pod maso.

Pozor na jedovaté houby

I když sezóna muchomůrky růžové (masák) už pomalu končí, stále se v teplých lokalitách vyskytuje a je proto nutné připomenout, že v lese rostou i houby jedovaté. Je nutné při sběru této lahodné houby dávat pozor, protože záměna s jedovatou mochomůrkou tygrovanou se pro méně zdatné houbaře může stát fatální. I přestože tato jedovatá houba je spíše vzácností, nelze nebezpečí ignorovat. V srpnu rostou také muchomůrka zelená (na spodním obrázku) a její bílá odrůda. Najdete je v barevné škále od olivově zeleného klobouku až po nažloutlou či pleťovou barvu. Můžete narazit i na muchomůrku jízlivou, kterou lidé zaměňují za žampion. Ty stojí nejčastěji za vážnými otravami. Všechny vyrůstají z plodnice, lidově nazývané „vajíčko“. Podle tohoto charakteristického znaku je poznáte, pokud jsou mladé. U dospělých jedinců jsou pozůstatky na noze houby v podobě blány. Při nedbalém sběru pochva, ze které vyrůstá třeň, může zůstat v zemi bez povšimnutí. Nikdy nesbírejte houby, když si nejste jistí, o jaký druh jde.

Zdroj: el_cogarrito / Shutterstock

Zdroj:

  • autorský článek