Vědci zjistili, jak důležitá je samota pro duševní zdraví

Vědci zjistili, jak důležitá je samota pro duševní zdraví
Stále aktuálnější je téma sociálních vazeb a jejich důležitost pro spokojený život. Avšak jen málokdo dnes dokáže být skutečně sám. A přitom si tato dovednost nijak nezadá se schopností umět být součastí kolektivu.

Proč je důležité být sám se sebou

Mít čas pro sebe nám dává svobodu. Můžeme se osvobodit od sociálních tlaků a získat prostor pro přemýšlení nad svými prožitky a zkušenostmi. Vědci ve své studii publikované v časopisu Nature Communications z roku 2020 zjistili, že sociální izolace vede ke zvýšené aktivitě v nervových obvodech souvisejících s představivostí. Při nedostatku sociálních stimulací začíná mozek zapojovat své kreativní sítě, aby pomohl zaplnit prázdnotu. Samota podněcuje ke zkoumání, tvořivosti a sebepoznání.

Proč není snadné být sám

Čas o samotě může být pro někoho náročný z více důvodů. Může jít prostě jen o zvyk, kdy je člověk neustále v obklopení rodiny, přátel a známých a není zvyklý být delší čas prostě jen sám se svým já. Může také samotu vnímat negativně díky trestům z dětství či sociálnímu odmítnutí v minulosti. Ale zdaleka nejčastěji je pro mnohé z nás obtížné setkat se sám se sebou kvůli bolestem, které se mohou v prázdnotě vynořit. 

Samota vs. osamělost

Samotu si nesmíme plést s osamělostí. Samotu potřebujeme na obnovení sil. Když jsme přepracovaní, pociťujeme problémy s koncentrací a jsme podráždění z přemíry podnětů. Narozdíl od pocitů osamělosti, může mít samota výrazné občerstvující účinky, neboť je dobrovolná. Do samoty člověk vstupuje s pocitem, že se může kdykoliv vrátit zpět do sociálního světa. 

Jak si vytvořit prostor k samotě

Nejprve zkuste vypozorovat, kdy máte potřebu být o samotě. Není tak důležité, čím samotu vyplníme, ale kolik času si dopřejeme. Někomu na obnovu energie stačí pár minut a jiný pro sebe potřebuje velkou část dne. Vysvětlete svému okolí, že si v tuto dobu nepřejete být rušeni. Vypněte si všechna oznámení a ztlumte zvuk na mobilu. 

Příklady, jak být sám se sebou

  • Zkuste se probudit brzy ráno a užijte si klidný čas dříve, než se rodina začne probouzet. 
  • Jednou týdně si sami vyjděte do přírody. Jestli si s sebou vezmete potřeby na malování, zaběháte si nebo budete jen poslouchat zvuky lesa je úplně jedno.
  • Pusťte si oblíbenou hudbu. Naučte své děti, že když máte na uších sluchátka, nemají vás rušit.
  • I když je důležité po dlouhém odloučení obnovit setkávání se svou rodinou a přáteli, nezapomeňte přitom sami na sebe, abyste si odpočinuli a podpořili svou kreativitu. 

Zdroje: