Rychlá, jednoduchá a zároveň vynikající domácí bábovka

Rychlá, jednoduchá a zároveň vynikající domácí bábovka
Je neděle a k ní už tak nějak všeobecně patří odpolední káva, čaj a něco dobrého k zakousnutí. Ať už čekáte návštěvu nebo si jen s rodinou chcete hýčkat chuťové pohárky – ideální volbou pro vás je domácí bábovka. Moučník, který má v tradiční české kuchyni nezastupitelné místo.

Bábovka je tak variabilní moučník, že jej můžete udělat desítky variací a stejně se najdou další a další možnosti. I když je možností spousta, tak je nejdůležitější, že si ji uděláte doma s láskou a ze surovin, které si sami vyberete. I pokud jste v kuchyni začátečníci, bábovka bude vděčnou sladkostí pro vaše strávníky.

Ingredience:

  • 150 g změklého másla
  • 50 g prosátého moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové kúry
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 100 g cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 125 ml mléka
Zdroj: Halk-44 / Shutterstock

Postup:

  • Troubu si předehřejeme na 180 °C (v případě horního a spodního ohřevu) nebo na 160 °C v případě horkovzdušné trouby.
     
  • Do mísy si postupně nasypeme změklé máslo, moučkový cukr (předem prosetý), citronovou kůru a špetku soli.
     
  • Pokud vlastníme ruční mixér s metličkami, máme o práci míň. Ingredience se nám za pomoci mixéru krásně spojí a vytvoří krémovou hmotu.
     
  • Třem vejcím, která mají nejlépe pokojovou teplotu, oddělíme žloutky od bílků. Žloutky postupně zašleháváme do již vzniklého krému. V samostatné míse vyšleháme bílky společně s cukrem, až nám vznikne krásný tuhý sníh.
     
  • Ve větší míse si dobře promícháme mouku (nejlépe prosetou) s práškem do pečiva a rozmícháme s mlékem.
     
  • Mísu s moukou a mlékem nyní spojíme s krémem tak, aby nám v těstě nezůstávaly hrudky.
     
  • Nakonec do těsta opatrně stěrkou vmícháme sníh. Směs přelijeme do formy, kterou jsme si předem vymazali a vysypali moukou, a povrch stěrkou uhladíme. Formu vložíme do předem vyhřáté trouby. Samotné pečení trvá přibližně 45 minut, avšak protože každá trouba peče jinak, před vytažením bábovky z trouby špejlí ozkoušejte, zda je opravdu hotová. Zasunete-li špejli do bábovky, po vytažení by měla být suchá a nelepivá.

Tip na vymaštění formy: Do formy na bábovku, kterou chcete použít, dejte kousek másla a nechte jej v troubě při 60 °C rozpustit. Pomocí mašlovačky tuk rovnoměrně rozetřete po celé ploše a vysypte moukou. Máslo vám pomůže nejen bábovku dobře vyklopit z formy, ale přidá jí i krásnou vůni. Pokud chcete mít ušetřenou práci, pořiďte si domů silikonovou formu na bábovku, kterou nemusíte vymazávat. Trh nabízí spoustu tvarů i velikostí.

 

Zdroje: