Ryby jako matky: Svým dětem rozumí a umí se do nich vžít. Jak se o ně ale zvládnou postarat?

Ryby jako matky: Svým dětem rozumí a umí se do nich vžít. Jak se o ně ale zvládnou postarat?
Ryby jsou citlivé a empatické osobnosti s velkou představivostí a kreativním myšlením. To jim v mateřství rozhodně přijde vhod. Přesto se u nich najdou i vlastnosti, na kterých by kvůli svým dětem měly zapracovat. Jakými maminkami tedy jsou?

Jsou milující a ochranářské

Ryby své děti nadevše milují, ostatně jako většina maminek. Čas, který s nimi tráví, si však neskutečně vychutnávají. Hry nebo tvoření s nimi si umí opravdu užít. Pro své maličké jsou vždy oporou a stojí při nich, ať provedou cokoliv. Umí se do nich vžít a skutečně je pochopit.

Někdy to ale možná trochu přehání se svým obdivem pro ně a vypadá to, jako by je měly skoro za svaté a uctívaly je. Díky tomu se rozhodně nemusí bát o sebevědomí svých dětí. S maminkami ve znamení Ryb se totiž vždy budou cítit milované a uznávané. Budou vědět, že to, co dělají, bude vždy stačit. Maminky by si jen měly dát pozor, aby zdravé sebevědomí nepřerostlo v pýchu a povýšenost.

Ryby však kvůli své obrovské lásce a obětavosti k dětem hodně často zapomínají na sebe. Přestože si se svými ratolestmi vytváří hluboký a hodnotný vztah, měly by si najít také čas na odpočinek a aktivity, které mají rády. Tím přece nemohou nic zkazit, naopak s dětmi alespoň budou odpočatější a veselejší.

Tyto maminky se navíc snaží své dětí bránit a řešit jejich problémy za ně, což není vždy nejlepší. Brání jim tak v osamostatnění a je možné, že na nich budou závislé do vyššího věku než ostatní děti na svých rodičích. Občas by tedy s obdivem a péčí měly brzdit, protože tím svým dětem mohou spíše uškodit.

Kreativitou dětem rozvíjejí osobnost

Jednou z klíčových vlastností Ryb je kreativita. Milují všechno, co je spojené s uměním a originalitou. Rády proto malují, vyrábí, zpívají nebo píšou. S dětmi na tyto aktivity samozřejmě nemají moc času, ale určitě si najdou mnoho příležitostí k tomu, aby je svým oblíbeným kreativním činnostem naučily.

S dětmi tedy budou kreslit a vytvářet častěji než ostatní maminky a rády je budou brát také do muzeí, divadel nebo na koncerty. Děti díky tomu budou všestranné a budou mít skvělý vkus.

Protože Rybám záleží také na estetice, budou se snažit své děti zajímavě a slušivě oblékat a odmala se je budou snažit učit tomu, aby si samy říkaly, jaký styl oblečení se jim líbí. Navíc se budou snažit udržet svůj domov uklizený a útulně vyzdobený, což s dětmi není žádná hračka. S přibývajícím věkem jim za to však budou vděčné a budou obdivovat, s jakou krásou umí jejich maminka dělat i ty nejběžnější každodenní aktivity.

Utíkají před realitou

Jak asi víte, Ryby mají velkou představivost a často do ní utíkají před nepříjemnou realitou. Hodně se uzavírají do sebe a umí být zasněné ve svém imaginárním světě klidně celý den. Když do jejich života ale přibudou děti, od tohoto svého zvyku se budou muset odtrhnout, ať chtějí, nebo ne. Je ale možné, že si svou frustraci z nepříznivé reality budou vybíjet právě na nich.

Jsou totiž hodně vnímavé a přecitlivělé, takže když se něco úplně nedaří, naštvou se a uzavřou se do sebe. Na otázky, co s nimi je, naštvaně odpovídají, že jsou  pořádku a děti takové chování může hodně mást. Na povrch se může dostat také jejich pasivní agresivita a manipulativnost, na což by si před dětmi měly dávat pozor.

Děti v nich a jejich pocitech poté mohou ztrácet důvěru a zpochybňovat jejich autoritu. Měly by tedy být více otevřené, i když se zrovna necítí nejlépe. Také není řešením před svými problémy utíkat, protože tím je jen odkládají.

Obrovská představivost a kreativita těchto maminek je od přírody vede k alternativním výchovným metodám, stylu i životu. Občas tedy mohou působit poměrně podivínsky, když si na dětské vystoupení oblečou například extravagantní ručně vyrobené pončo. Kvůli tomu se za ně jejich děti občas mohou stydět, ale v dospělosti jejich originalitu pravděpodobně konečně docení.

Navíc kvůli své intuici a zasněnosti často ztrácí pojem o čase a neumí moc plánovat. Rutiny také nejsou nic pro ně, a když tedy mají být někde na čas, je to pro ně velká výzva. Když děti ještě ke všemu tomu stresu neposlouchají, je to hotové peklo. Měly by se tedy zlepšit také ve svých plánovacích schopnostech a lépe odhadovat čas. Zachrání se tak před spoustou stresu a křiku.

Neumí děti potrestat

S čím Ryby jako maminky mají velký problém, je trestání a poučování svých dětí. Nejraději by se s nimi jen kamarádily. Tak to ale ve výchově nefunguje a aby se děti mohly poučit ze svých chyb, měly by maminky zastat autoritativní postavení a stanovit si své limity.

To se však Rybám většinou moc nedaří a neumí dětem zdůraznit, že ony jsou doma šéfkami. Na tom by tedy měly zapracovat a snažit se dětem více přikazovat a ukazovat svou autoritu, přestože to jde proti jejich laskavé přirozenosti.

Měly by také dávat pozor na to, co všechno se svými dětmi sdílí. Občas se totiž až moc rozpovídají a začnou ze sebe dělat oběť, které všichni ostatní ubližují. Takovou pozici by před dětmi vůbec neměly zastávat. Žádná maminka přece nechce, aby její děti sváděly své problémy na ostatní a neuměly přijmout vinu.

Ryby by v tomto ohledu tedy měly být více sebekritické a místo vymlouvání přijmout zodpovědnost a ukázat dětem, jak se správně vypořádat se svými problémy.