Víte, jaké budou rozdíly v úplňku v roce 2022 a 2023?

Víte, jaké budou rozdíly v úplňku v roce 2022 a 2023?
Měsíc, přirozená družice planety Země, má své fáze, které během roku několikrát vystřídá. Všimli jste si však tohoto jevu? V roce 2023 bude vcelku 13 úplňků, v roce 2022 však jen 12, čím to je? Je tento jev něčím zvláštní, znamená to něco nebo to je jen taková normálka?

Úplněk

Úplněk, stav Měsíce, kdy jde vidět celá polokoule Měsíce, která je obrácená směrem k zemi. Tento jev se odehrává každý měsíc a s ním se pojí všelijaké legendy, povídky a příběhy. Hodně lidí má během úplňku problém s usínáním a spánkem, a tak jejich noci vypadají jako prázdné příběhy bez konce, kdy se celou noc převalují ze strany na stranu nebo hledí do stropu či stěny.

Zažili jste někdy během úplňku podobný scénář? Nebo úplněk neřešíte a spíte jako nemluvně, ať je úplněk, či ne? Úplněk tu každopádně je a my s tím nic nenaděláme. Lidem může vadit světlo, které Měsíc během úplňku odráží, a tak jako doporučení můžete nechat zatažené žaluzie. Něco tu ale nehraje. V roce 2023 bude dohromady 13 úplňků a v roce 2022 jen 12, jak je tohle možné a je tento jev běžný?

 I u novoluní se stává, že jeden rok je 13 novoluní a jiný zas jen 12, zdroj: Dennis van de Water / Shutterstock

Proč jen 12?

Rok má 12 měsíců, z čehož vyplývá že pokud se Měsíc dostane do stavu úplňku každý měsíc, tak to ve finále dělá 12 úplňků za rok. Takže zjišťujeme, že počet 12 je zcela normální a běžný. Jak je ale možné, že v roce 2023 bude úplňků 13? Jednou za čas se totiž stane, že během jednoho měsíce se stihnou odehrát 2 úplňky, takže výsledný počet úplňků za rok bude 13.

Tento jev je úplně normální, takže můžete zůstat v klidu. To že se tohle stane je běžné, naposledy se to stalo v roce 2020, kdy během října proběhly dva úplňky, jeden 1.10. a druhý 31.10. V budoucích letech nás podobná situace bude čekat v již zmiňovaném roce 2023, kdy se během srpna úplněk vyskytne dvakrát, poprvé 1.8. a podruhé 31.8.

Novoluní

Tak jako lze Měsíc vidět ve své plné kráse, celý osvětlený a zářivý, tak nastává i fáze, kdy Měsíc vidět není vůbec, takový stav nazýváme nov neboli novoluní. Je to měsíční fáze, kdy ze země viditelná polokoule Měsíce není osvícena Sluncem. Po Měsíci tak během této fáze nezbylo ani památky a na obloze nejde spatřit.

I u novoluní se stává, že jeden rok je 13 novoluní a jiný zas jen 12. Rozdílné počty úplňků a novoluní jsou běžné a není důvod se tedy bát. Pokud si někdo na noc nezatahuje okna, tak mu alespoň během novoluní nebude prosvítat ostré světlo úplňku, ale užije si noc plné tmy, jak to má být.

 Nedávné plné zatmění proběhlo 16.5.2022, zdroj: pinkfloyd yilmaz uslu / Shutterstock

Superúplněk

Co to je úplněk, novoluní a kolikrát se tyto stavy za rok vystřídají, to už víme, co to je ale pojem superúplněk a co znamená? Superúplněk je opět nějaký jev, dále se může nazývat superměsíc nebo velký úplněk, jsou to však jen neodborné názvy astronomického jevu. Během tohoto jevu je Měsíc, který obíhá svou eliptickou dráhou nejblíže k planetě Zemi.

Pokud bychom k sobě přiložili fotografii běžného úplňku a vedle fotografii superúplňku, hned bychom poznali rozdíl. Díky tomu, že při superúplňku je měsíc blíže k planetě, na fotografii bychom viděli rozdílný průměr Měsíce. Naproti tomuto jevu existuje i jev s názvem mikroúplněk, kdy je Měsíc zase co nejdále od planety Země. To, že Měsíc bude mít menší průměr než za běžného úplňku, snad ani zmiňovat nemusíme. Během roku 2022 nás žádný mikroúplněk nečeká, ten přijde až v roce 2023. Je to tím, že cyklus střídání je zhruba 14 měsíců.

Zatmění měsíce

Tento astronomický jev je docela častý. Zatmění měsíce znamená stav, kdy se Slunce, země a měsíc nacházejí na jedné ose a Země tak zastíní Měsíc. V následujících 8 letech se plného zatmění měsíce dočkáme celkem pětkrát a částečného šestkrát. Nedávné plné zatmění proběhlo 16. 5. 2022. Zajímavostí je, že se Měsíc zastíněný Zemí pohybuje zhruba rychlostí 1 km/s, takže zatmění může mít délku až 107 minut.