V roce 2022 jsme se rozloučili s královnou Alžbětou, život jde dál, ale bez Alžběty II. už to nikdy nebude jako dřív

V roce 2022 jsme se rozloučili s královnou Alžbětou, život jde dál, ale bez Alžběty II. už to nikdy nebude jako dřív
Rok 2022 přinesl nejen události, které pohnuly ekonomikou po celém světě, ale hlavně Anglie přišla o svou královnu, která na trůnu seděla dlouhá desetiletí. Lidé uctívali její památku, čekali několik hodin, aby se s královnou mohli rozloučit. 

Zemřela královna Alžběta II., symbol čestnosti

Dlouhé roky se mluvilo o jejím zdraví. Královna Alžběta II. sice na první pohled vypadala, že srší energií, ale ve skutečnosti se dlouhé měsíce trápila se zdravotními problémy. Vidět to bylo ve vánočním vysílání v roce 2021, protože byla hubená a v obličeji bylo znát, že je nemocná. Přitom ale hovořila o své rodině, přála nejen svému lidu, ale i ostatním pevné zdraví, a v nejmenším netušila, že tento projev bude její poslední. 

V loňském roce už své vánoční poselství vyprávěl král Karel III., který začal vládnout přesně v době, kdy ukončila své kralování Alžběta II. Rok 2022 se stal především pro Angličany rokem, kdy se rozloučili se svým symbolem. Symbol jejich země, čestnosti, elegance a dalších vlastností, které jste u Alžběty II. mohli najít. 

Královna seděla v čele země dlouhých 70 let a 214 dní. Pro některé je to doba, které se ani nedožijí. Pro Alžbětu II. to bylo období, kdy kralovala s noblesou, spravedlivě a lidé ji milovali nejen díky tomu, jak vládla, ale také milovali její širokou rodinu. Vždy působila na veřejnosti noblesně, byla krásně oblečená a svému titulu dělala jen čest. Většina obyvatel Anglie si ani nedovedla představit, že by vládl někdo jiný, než Alžběta II. 

Kralovala s noblesou, spravedlivě a lidé ji milovali, zdroj: SRichardImages / Shutterstock

I bez královny musí Británie fungovat dál

Zprávy o tom, že je královna nemocná, obletěly svět. Netrvalo dlouho a média informovala o tom, že Alžběta II. zemřela. Nástupcem se stal Karel, který získal titul krále a převzal funkci, ve které jen těžko může elegantní Alžbětu II. nahradit. Svět se ale točí dál, a ačkoliv uctívání památky královny trvalo velmi dlouhou dobu, Angličané si museli zvyknout na spoustu nových věcí. Upravit se musí státní hymna, na bankovkách bude nutné vyměnit podobiznu nového krále. 

Podle slov krále Karla III. byl královnin život „dobře prožitý”, se vším všudy. Velká Británie si svého vládce nevolila od roku 1952. Dlouhá desetiletí lidé obdivovali královnin půvab, její nekonečnou energii. Nejen kvůli tomu stáli dlouhé hodiny ve frontě, aby se s ní mohli naposledy rozloučit. Byla pro ně symbolem života, radosti, dobré vůle.

Alžběta II. patřila mezi osobnosti, které mají světu co nabídnout. Ničeho nového se už od ní bohužel nedočkáme, ale můžeme doufat, že v jejím odkazu bude pokračovat Karel III. V posledních týdnech královskou rodinu provází dohady, nesympatie a nesouhlasné názory. Co však stojí za jejich rozházenými vztahy nikdo netuší.

Královna zemřela v úctyhodném věku 96 let, na ten ale rozhodně nevypadala. Podle jejího služebnictva sršela dobrou náladou, ráda si z ostatních vystřelila nějakým vtípkem. Mezi rodinnými příslušníky byla velmi oblíbená, milovala zejména svá pravnoučata. Princ William i Harry byly ze zprávy o smrti milované babičky velmi zdrceni. Ani jeden ale nebyl u Alžběty II. včas, aby se s ní naposledy rozloučil. 

Život pokračuje dál, ale bez Alžběty II. už to nebude jako dřív, zdroj: IR Stone / Shutterstock

Jak vypadal den Alžběty II.?

Alžběta II. měla své pravidelné denní rituály, které ji doprovázely po celou dobu kralování. Vstávala pokaždé v 7:30, chvíli si ještě poležela v posteli a poslouchala oblíbené rádio. Poté se vykoupala, oblékla se do šatů a během výběru oblečení ji byl donesen čaj a studené mléko. Poté se jí upravil účes tak, jak jste zvyklí ho vidět v televizi nebo v médiích.

Následně ji čeká snídaně a poté pracovní povinnosti, které trvají až do odpoledne. Pauzu na oběd má v 13:30. Podává se pouze to nejlepší jídlo, samozřejmě čerstvá zelenina. Po lehkém obědě si královna ráda vyšla do zahrad v doprovodu nejen svým služebníků, ale také rodiny. Večer si ráda četla nebo trávila minuty před televizní obrazovkou - nejen, aby měla přehled o světovém dění. A aby naspala zdravých 8 hodin, chodila spát kolem 23. hodiny večer. 

Milovníci královny Alžběty II. truchlili několik dní. Jak si nemohli představit Británii bez své královny, tak si rychle museli zvyknout na to, že tu s nimi není. Život sice pokračuje dál, ale bez Alžběty II. už to nikdy nebude jako dřív.

Zdroje článku: