Řeřicha setá: celoroční zdraví z truhlíku

Řeřicha setá: celoroční zdraví z truhlíku
Řeřicha je drobná rostlinka s výbornými účinky na naše zdraví. Vypěstovat si ji můžeme kdykoli během roku, je to tak jednoduché, že to zvládne i malé dítě. Už jste si řeřichu vyseli?

Historie pěstování

Řeřicha setá se pěstovala ve starověké Mezopotámii a v Egyptě, odkud se později dostala do Evropy. Dokonce už samotný Hippokrates ji doporučoval na nemoci močového ústrojí a poruchu krvetvorby. 

Čím je prospěšná

Velkou výhodou řeřichy je, že se dá pěstovat doma za oknem v průběhu celého roku, i v době kdy jiné bylinky a čerstvá zelenina nejsou k dispozici. Mladé výhonky obsahují minerální látky jako jód, hořčík, draslík, železo, vápník, ve velkém množství také chlorofyl a vitamíny C, A a B1. Zbavuje tělo škodlivých látek, podporuje trávení a zpomaluje proces stárnutí. Pomáhá při nervovém vypětí, zmírňuje únavu a zlepšuje vitalitu. 

Zdroj: Autor: Yossi James / Shutterstock

Pěstování na parapetu

Řeřicha ke svému růstu nepotřebuje mnoho, proto ji zvládne vypěstovat i pěstitel začátečník. Pěstuje se buď na kousku vaty, v květináči či v truhlíku. V březnu se vysévá ven na záhony, nejlépe do polostínu, jelikož na slunci by rychle vyběhla do květu. 

Pokud se chystáte pěstovat řeřichu doma, připravte si nižší misku s navlhčenou vatou, vrstvou papírových ubrousků nebo s výsevní hlínou a semínka řeřichy hustě nasypte na povrch. Povrch udržujte stále vlhký, pokud by vyschl, semínka by zaschla a dál by nerostla. 

Zbavuje tělo škodlivých látek, podporuje trávení a zpomaluje proces stárnutí.

Řeřichu určitě konzumujte pouze syrovou, teplem ztrácí většinu svých účinných látek. Vynikající je do luštěninového salátu, tvarohu, na pečenou zeleninu nebo prostě jen na chleba s máslem.