Hrníčková bábovka ve stylu světoznámého dortu „Red Velvet“

Hrníčková bábovka ve stylu světoznámého dortu „Red Velvet“
Hrníčkové bábovky jsou velmi oblíbené – a není divu, příprava těsta je jednoduchá a rychlá. Vyzkoušejte neokoukanou bábovku ve stylu světoznámého dortu Red velvet. Oslní každou návštěvu, příprava je rychlá, a navíc bez mléka.

Suroviny

  • 2 a půl hrnku hladké mouky
  • lžička soli
  • 1 hrneček změklého másla
  • 1 a ¼ hrnku cukru
  • 4 vajíčka
  • 4 lžíce vody
  • 1 lžíce oleje
  • vanilkový cukr
  • balíček prášku do pečiva
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžíce červeného potravinářského barviva

Postup přípravy

Jako první si připravíme troubu a formu na bábovku. Troubu nastavíme na 180 °C a formu na bábovku velmi dobře vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Ve větší míse smícháme 1 hrnek povoleného másla s 1 a ¼ hrnkem cukru, vanilkovým cukrem a lžící oleje. Důkladně vymícháme do tužší směsi. Nyní do směsi postupně zašleháme jedno vejce po druhém, dokud nevznikne hladká konzistence.

Nyní k mokré směsi přidáme sypké ingredience- 2 a půl hrnku hladké mouky, lžičku soli a jeden balíček prášku do pečiva. Jemně promícháme metličkou, aby se mouka se směsí spojila, ale nepřemícháme.

Do druhé menší misky oddělíme ze světlého těsta asi 1/3 (není nutné přesně odměřovat), ke kterému přidáme 4 lžíce vlažné vody, 1 lžíci červeného potravinářského barviva a 1 lžíci holandského kakaa. Velmi dobře vmícháme, dokud nám nevznikne krásně syté červené těsto.

Pokud chceme mít bábovku opravdu krásně mramorovanou, je důležité každé těsto míchat jinou stěrkou, abychom hlavně světlé těsto neobarvili.

Když máme obě těsta hotová, je čas je navrstvit do formy na bábovku tak, abychom vytvořili mramorování. Možností je více- buď můžeme nalít jednu vrstvu světlého těsta, na ní červenou, opět světlé těsto a potom je promíchat špejlí. Další možností je nabírat těsta na střídačku naběračkou přímo do formy. Záleží na vás, jakou metodu zvolíte, důležité je ale obě směsi ještě špejlí propojit, aby bylo mramorování jednolité.

A nyní už je čas dát bábovku do trouby- pečeme asi 50-60 minut, ale záleží na typu trouby a velikosti formy. Nezapomeňte bábovku zkontrolovat testem špejlí, zda se těsto nelepí, pokud ano, potřebuje bábovka ještě pobýt v troubě.

red velvet
Na bábovku můžeme připravit polevu, Zdroj: Arina P Habich / Shutterstock

Jakmile je bábovka upečená, vytáhneme jí z trouby a necháme vychladnout nejméně 15 minut, aby se nám nerozpadla. S tímto krokem se nikdy nevyplatí spěchat, protože nevychladlá bábovka se nám může nepěkně potrhat.

Před podáváním můžeme bábovku posypat moučkovým cukrem, případně si připravit ještě rychlou klasickou polevu, ale i bez tohoto kroku navíc bude bábovka vypadat naprosto jedinečně a vaši hosté si skvěle pochutnají. Dobrou chuť!

 

Zdroje: