Řasokoule: Je to rostlina nebo domácí mazlíček? Obojí

Řasokoule: Je to rostlina nebo domácí mazlíček? Obojí
Řasokoule jsou novým hitem mezi pěstiteli. Možná bychom mohli říci, že i mezi chovateli. Zelené kuličky jsou totiž čímsi mezi rostlinami a domácími mazlíčky. O co se vlastně přesně jedná?

Proč si pořídit řasokouli

Jde o druh zelené řasy, která se přirozeně vyskytuje ve volné přírodě, a to na severní polokouli. Vědecký název zní Cladophora aegagropila.

Důvodem, proč ji nejrůznější články začaly s jistou nadsázkou doporučovat jako domácího mazlíčka, je především to, že řasokouli je potřeba čas od času vyndat z jejího „příbytku“ a promnout v dlaních.

V přírodě si s řasokoulí pohrávají vodní proudy, otáčení jí dovoluje dobře přijímat živiny z vody i ze světla. Zároveň tento pohyb odplavuje nečistoty. V podmínkách domova tento přirozený pohyb můžete nahradit právě poválením v dlaních. Současně se vám tak podaří vaši řasokouli udržet krásně kulatou.

Zelená kulička je na omak velmi příjemná, připomíná mech. Proto je považována i za vhodnou antistresovou pomůcku. A z péče o ní si můžete vytvořit příjemný rituál. Není tak divu, že mnozí majitelé získali ke své řasokouli zvláštní pouto a považují ji za více než jen rostlinu.

Jak se starat o řasokouli

Tento hravý doplněk tak může zkrášlit i vaši domácnost. Nemusí se krmit jako jiní mazlíčci. Narozdíl od květin se nedá přelít ani umořit suchem. Řasokouli stačí vhodná nádoba s vodou.

Voda by měla být čistá a studená. Vhodná je ta měkká, tedy převařená či dešťová. Zhruba každé dva týdny je potřeba ji vyměnit. V příliš teplé vodě může vaše řasokoule hnědnout. V případě, že se o ni budete starat příkladně, odmění vás růstem, a to asi půl centimetru za rok. Nemusíte se tak bát, že by jí stávající prostor byl brzy malý.

Místo jí můžete vyhradit v libovolné průhledné nádobě. Žít může i v akváriu s rybičkami, alespoň za předpokladu, že si na ní rybky nebudou chtít pochutnat.

Řasokoule může být originálním dárkem pro někoho blízkého. Péči o ni zvládnou i děti. Seženete ji v akvaristických potřebách nebo květinářství, prodává se i na internetu. Objednat si ji můžete bez obav, pokud byste ji v kamenném obchodě nesehnali. Transport k vám domů jí určitě neublíží, cestu bez vody vydrží.