Rangoli, umění, které má kořeny až v Indii. Jak vzniká?

Rangoli, umění, které má kořeny až v Indii. Jak vzniká?
Možná jste tenhle fenomén už viděli na Youtube. Téměř hypnotická videa, na kterých tvůrci vytvářejí z barevného prášku nejrůznější obrazce. O co se jedná a jaký to má vlastně smysl?

Kde se vzalo rangoli

Jde o formu umění, která se jmenuje rangoli. Pochází z Indie, kde se praktikuje během různých významných svátků a festivalů, jako je Tihar (Diwali) nebo Pongal. Traduje se, že barevné obrazce přitahují dobré bohy. Takzvané suché malby jsou také součástí oslav manželství či jiných důležitých životních milníků.

Podstata je poměrně jednoduchá, z různých materiálů se na podlaze vytvářejí obrazce. Může to být třeba barevná rýže, barevný písek nebo okvětní lístky či barevné kamínky.

Jednotlivé vzory se různí podle oblasti. Předávají se z generace na generaci, čímž se v rámci folklóru udržují a naživu tak zůstává i samotná tradice rangoli. Vyhrazeno je toto umění ženám a předává se z matek na dcery.

Vzory používané pro rangoli jsou poměrně propracované a vytvořit výsledný obrazec je proto náročné. Nejčastějšími motivy jsou například lotosové květy, mořské mušle, zvířata a ptáci nebo lidské postavy.

Deepak s barevným rangoli
Zdroj: jamesteohart / Shutterstock

Jak si vytvořit vlastní kresby (Rangoli)

Vyzkoušet si prastaré indické umění můžete i sami. Na internetu jsou dostupné nejrůznější vzory. Ty si můžete předkreslit a začít experimentovat.

Většina z nich je symetrická. Geometrické prvky jsou vhodné pro začátečníky, protože jsou jednodušší. Vyobrazení zvířat a božstev jsou o poznání komplikovanější, ocení je tak spíš ti, kteří už mají zkušenosti. A samozřejmě pokud jste skutečně kreativní, můžete si navrhnout i vlastní motivy.

„Kreslit“ můžete po vzoru lidových umělců z Indie tím, co doma najdete, například rýží, ale také kořením, jako je kurkuma. Používají se i mleté křídy a kresby se dotvářejí různými přírodninami. A samozřejmě lze tvořit i s barevnými prášky určenými přímo pro tuto výtvarnou tvorbu, které si koupíte v obchodě. Fantazii se v případě rangoli meze skutečně nekladou.

Zdroj: