Co by vám šéfkuchař Gordon Ramsay poradil, abyste uvařili svým dětem?

Co by vám šéfkuchař Gordon Ramsay poradil, abyste uvařili svým dětem?
Rodiče malých dětí nám nejspíš dají za pravdu, že děti jsou ti nejnáročnější strávníci pod sluncem. Veškerá snaha, ingredience a čas strávený nad plotnou může během několika vteřin přijít vniveč, když se váš nejedlík jako obvykle rozhodne nejíst. Jak potom do dítěte dostat alespoň něco? Jak je k jídlu motivovat? 

Gordon Ramsay často vaří pro své děti 

Oblíbený, avšak přísný šéfkuchař Gordon Ramsay často vaří dětská menu. Jako táta pěti dětí se musí otáčet nejen u sporáku. Své fanoušky v době lockdownu pobavil tím, když jeho jediným hostem v jeho restauraci byl jeho tehdy téměř dvouletý syn Oscar. Tehdy svému synovi k večeři vyšlehal batátovou kaši, opekl vepřovou klobásku a přidal fazole. Celý pokrm na talíř naaranžoval do tvaru smajlíku a ukázal tak svým fanouškům, že pro děti je potřeba vařit nejen zdravě, ale hlavně hravě. Právě děti totiž jedí hlavně očima a je potřeba je nějak zaujmout. 

Pravidlo číslo jedna u vaření s dětmi – vždy se je snažte zaujmout. Neúhledná hromada kaše je k jídlu nepřitáhne ani zdaleka toli  jako jídlo naservírované do atraktivních tvarů. Pomoct si při tom můžete nejrůznějšími formičkami a zdobítky.

 Například špagety, zdroj: Andrey Starostin / Shutterstock

Jak jinak lze jídlo dětem zatraktivnit? 

Dětské chutě se teprve rozvíjí, a proto je celkem normální, že existují jídla, kterých se vaše děti ani nedotknou. K takovým může patřit například špenát, koprová omáčka, zelí a další podobná jídla. Co dělat a jak dětskou chuť k jídlu podpořit? 

  • Děti do jídla rozhodně netlačte, mohlo by se jim ještě více zprotivit. 
  • V případě, že vám děti nechtějí jíst, prodlužte rozestupy mezi hlavními jídly a pozor si dejte na to, aby si děti žaludek mezi jídly nezaplácávaly sladkostmi. 
  • Když dětem chutná aspoň něco, například špagety, neváhejte toto jídlo vařit opakovaně. 
  • Zdravé ingredience lze dětem do jídel šikovně schovat. Například quinou můžete rozmixovat v rajské polévce, kde ji nemají šanci odhalit. 
  • Opakovaně dětem nabízejte čerstvé ovoce a zeleninu a pozorujte, které druhy jim chutnají.
  • Přizvěte děti nejen k vaření, nýbrž i k nákupu potravin, aby se seznámily s postupem přípravy jídla. 
  • Nechte děti, aby si samy zdravou svačinku vytvořily. 
Zdroje článku: