První puzzle si mohli dovolit jen ti nejbohatší: Proč byla hra tolik drahá a jak se dostala k širší veřejnosti

První puzzle si mohli dovolit jen ti nejbohatší: Proč byla hra tolik drahá a jak se dostala k širší veřejnosti
Zajímavá stolní skládačka, ve které se skládají malé kousky lepenky vedle sebe, má svůj původ daleko v historii a je dohledatelná až do roku 1760. Její podoba se ale časem měnila. Popularita se určitě zvyšovala souběžně se zdokonalováním detailního zpracování.

Začalo to mapami na dřevě

Za touto zábavou stojí John Spilsbury, londýnský kartograf a rytec, který vytvořil první skládačku tak, že obrázek namalovaný na dřevě rozřezal na malé kousky, které se následně rovnaly tak, aby opět vznikl obrázek. Původně šlo hlavně o mapy, které byly autorovi blízké. Postupem času se kvůli zájmu lidí přidaly další motivy. Šlo o výjevy z historie, portréty slavných a kresby zvířat.

Změnil se i materiál. Původně se používalo vzácné dřevo jako mahagon a cedr, ale to se odráželo v ceně skládačky a počet zájemců o hru byl limitovaný cenou. Přešlo se tedy na levnější dřevo a hra se v ten okamžik díky ceně rychle rozšířila i mezi chudšími lidmi.

Konečně přišel na řadu papír

V roce 1910 se struktura skládačky změnila v zámkové dílky. A v padesátých letech se konečně dřevo nahradilo papírem, což umožnilo lepší tisk obrázků a začaly se reprodukovat slavné obrazy a nádherné fotografie. Z papíru se dělají Puzzle dodnes. Tisk se provádí na antireflexní papír, který je přilepený na lepenku a vše je vloženo do lisu, kde dojde k rozřezání na dílky speciálními čepelemi.

Existují skládačky mnoha velikostí a také složitostí. Komerčně se vyrábí skládačky do 18 tisíc dílků. Od roku 2008 existuje také specialita, která se skládá z 24 tisíc dílků a rozměry složeného obrazu jsou 4,28 metrů na šířku a 1,57 metrů na výšku.

Rozšíření možností

Už pár let je na trhu i nová varianta trojrozměrných skládaček. Ta se specializuje hlavně na modely slavných staveb nebo památníků. Dílky jsou většinou z plastu.

Puzzle jsou zábavná hra napříč generacemi. Dětem pomáhají rozvíjet se a učit se trpělivosti, rodiče mají příležitost trávit s dětmi zábavnou formou čas v bezpečí domova a senioři trénují soustředění, pozornost a paměť. A odměnou je samozřejmě nádherná dekorace, kterou si hrdě můžete pověsit na zeď.