Původní maďarský guláš se skládal jen z několika ingrediencí

Původní maďarský guláš se skládal jen z několika ingrediencí
Je těžké dohledat recept na původní maďarský guláš, protože zub času a experimenty kuchařů do něj přidaly řadu dalších ingrediencí. Původní maďarský guláš byl spíše masovou směsí, kterou vymysleli Turci. Maďaři pak z této směsi vytvořili hustou a vydatnou polévku.

Maďarský guláš má původ v Turecku

V původní verzi maďarského guláše by dnešním rozmlsaným jazýčkům něco chybělo. Původní verze maďarského guláše se totiž skládala jen ze základních surovin, konkrétně z masa, cibule a nějakého koření. Maďarští pastevci neměli možnost toho s sebou nosit více. I tak je tato polévka zasytila a dodala jim energii na dlouhou dobu.

Pokud byste hádali, že maďarský guláš vymysleli pastevci během pasení, budete na omylu. Nápad přišel z Turecka. Masovou směs připravenou na cibulce totiž znali Turci, kteří ji s sebou do Evropy přinesli během nájezdů. Maďaři tuto směs vylepšili, přidali do ní svou pověstnou papriku a hned z toho byl guláš. Ačkoliv se tomu říká guláš, jde spíše o maďarskou gulášovou polévku. Pravý maďarský guláš se totiž nezahušťuje a na rozdíl od běžného guláše se do něj přidává spousta zeleniny – hlavně čerstvá paprika, mrkev a někdy také brambory.

Maďarský guláš jako hustší polévka

Ačkoliv lze maďarský guláš připravit na více způsobů, jeho základ tvoří hovězí maso a cibule. Co maďarský guláš odlišuje od běžného guláše? Je to jeho řidší konzistence a bohatší zeleninový základ. Kromě masa a cibule do maďarského guláše kromě mleté papriky patří také čerstvá paprika, mrkev a brambory.

Pro maďarský perkelt je typické vepřové maso, Foto: Tsuguliev / Shutterstock

Maďarský perkelt nebo pörkölt

Pokud byste si však maďarský guláš chtěli upravit do hustší podoby, klidně můžete. Místo toho si můžete připravit další typicky maďarskou specialitu, a to maďarský perkelt (pörkölt).

Pro maďarský perkelt je typické vepřové maso. Tajemstvím perkeltu je jeho pomalé dušení. K masu a zelenině se nepřidává žádná voda (nebo jen malé množství). Perkelt se zakládá na šťávě, kterou během dušení pustí maso a zelenina (čerstvé papriky a rajčata). Tato verze guláše už se ničím nezahušťuje. Jako přílohu můžete servírovat noky, tarhoňu nebo rýži.

Zdroje článku: