Víte, kdo byli první „lidé“ ve vesmíru?

Víte, kdo byli první „lidé“ ve vesmíru?
Snad odjakživa nás, lidi, láká myšlenka podívat se mimo naši planetu. Noční výhled na hvězdnou oblohu inspiroval nejen spisovatele, ale i vědce a konstruktéry, kteří umožnili lidstvu nové rozměry poznání. Kdo byl jako první ve vesmíru? Prozkoumejte vesmír s námi a vydejte se na cestu poznání.

Jurij Gagarin – první člověk ve vesmíru

Již v dubnu 1961 byl Sověty uskutečněn první let do vesmíru. Na palubě kosmické lodi Vostok, která byla i s raketou vysoká jako dvanáctipodlažní budova, seděl tehdy pětadvacetiletý Jurij Gagarin. Startovalo se z kazašského kosmodromu Bajkonur. Kosmonaut se dostal až na oběžnou dráhu, kde kontroloval zařízení a zapisoval vše do deníku. Na oběžné dráze pobyl necelé 2 hodiny, poté se vrátil do atmosféry – a ve výšce 7 kilometrů nad zemí se z kabiny vystřelilo křeslo a nad Gagarinem se rozvinul padák. Let byl úspěšný.

Zdroj: Autor: Pe3k / Shutterstock

„Je to malý krok pro člověka, velký skok pro lidstvo“ – pronesl první pozemšťan na Měsíci.

Neil Armstrong – první člověk na Měsíci

Američané vypravili z Houstonu v roce 1969 výpravu na Měsíc. Dopadla více než úspěšně. Neil Armstrong a jeho kolega Edwin Aldrin filmovali, fotografovali a zkoumali měsíční povrch. Na jeho povrchu nainstalovali přístroje, které odesílaly data na Zemi. Na Měsíci pobyli okolo 2 hodin. Mise Apolla 11 byla splněna, kosmonauti se vrátili v pořádku domů a byli oslavováni jako hrdinové. „Je to malý krok pro člověka, velký skok pro lidstvo“ – pronesl první pozemšťan na Měsíci.

Zdroj: Autor: Boris15 / Shutterstock

Fena Lajka

Ještě před těmito odvážnými pány se do vesmíru podívala fenka jménem Lajka, a to v roce 1957. Ta vycestovala na oběžnou dráhu v sovětské družici Sputnik 2. První start se nepovedl, fenka tak musela zůstat v kabině celé tři dny. Ze začátku po odstartování byly všechny její tělesné funkce v pořádku, nicméně při návratu bohužel zahynula, dodnes se o její smrti vedou spekulace. Nicméně tato vesmírná loď se při návratu do atmosféry rozpadla.

I tak si Lajka zachovala pověst první astronautky, kterou obdivoval celý svět.

Zdroj: