Proteinová jogurtová bábovka

Proteinová jogurtová bábovka
V lednici vám zůstal bílý jogurt a vy se opět zlobíte, že už ho kupovat nebudete, protože to nikdo z rodiny nejí? Tak nezoufejte a rozhodně jogurt nevyhazujte! Udělejte z něj perfektní svačinu či snídani dle následujícího postupu.

Proteinová jogurtová bábovka potěší celou rodinu a na konci receptu si můžete přečíst menší tip, jak z ní udělat dezert ještě bohatší na proteiny. 

Čím jsou pro naše tělo proteiny tak důležité?

Než začneme s pečením, pojďme si připomenout, proč je důležité hlídat si množství proteinů v našem jídelníčku. Ti z vás, kdo se věnují sportu či mají zkušenosti s redukčními dietami mají s proteiny bohaté zkušenosti, protože jsou základem úspěchu. K tvorbě svalové hmoty, a celkově k přeměně tukové tkáně na svaly, potřebujeme dostatečné množství kvalitních bílkovin, které nám k tomu dopomůžou. Dost často je tedy nedostatek bílkovin důvodem, proč se nám nedaří zhubnout. 

A spojit mlsání s přísunem potřebných proteinů zní velmi dobře, že? Tak pojďme na to!

Potřebné suroviny

  • 3 vejce
  • 2 hrníčky bílého jogurtu
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 5 lžic moučkového cukru
  • citronová kůra a šťáva z 1 citronu
  • špetka soli

Postup na přípravu

Nejprve si zapnete troubu na 150 °C a necháte předehřát. Ušetříte tím čas, který byste poté museli věnovat čekání, než se trouba rozehřeje.

Připravíte si potřebné ingredience a 2 mísy. Do jedné mísy oddělíte bílky od žloutků. K bílkům přidáte šťávu z citronu a vypracujete sníh. Nezapomeňte, že správně vyšlehaný sníh vyžaduje čas. Dobře vyšlehaný sníh poznáte tak, že po otočení mísy drží na jejím dnu. Citronovou šťávu přidávejte dle toho, zda máte raději sladší dezerty (poté dejte méně šťávy) nebo pokud vám nevadí kyselejší dezerty, dejte šťávu z celého citronu.

Ve druhé míse vyšlehejte jogurt společně s moukou, škrobem, citronovou kůrou a solí. Do této mísy přidejte sníh a promíchejte lžící od zdola nahoru. Důležité je opravdu pouze promíchat, protože pokud směs se sněhem rozmixujete, připravíte se o nadýchaný dezert.

Vzniklé těsto vlijte do předem vymazané formy a abychom zamezily vzduchovým bublinám, poklepeme formou o desku kuchyňské linky. Pečte v předehřáté troubě cca 30 minut. Poté teplotu snižte na 140 °C a pečte dalších 30 minut.

Zdroj: NOBUHIRO ASADA / Shutterstock

Načasování je důležité

Proteinová jogurtová bábovka je hotová, ale pozor na zbrklé vyndání z formy, bábovka by se vám mohla rozpadnout.

Nechte ji vychladnout cca 15-20 minut a teprve poté vyklopte z formy a posypte moučkovým cukrem.

Tip na vylepšení receptu

Vylepšete výše zmíněný recept a obyčejný bílý jogurt nahraďte řeckým. Vaše proteinová jogurtová bábovka se okamžitě promění na mnohem lepší zdroj cenných proteinů. Vhodnější je řecký jogurt s 0 % tuku, ve kterém je na 100 g jogurtu 10 g bílkovin. Musíte ale počítat s tím, že je lehce nakyslý, a tedy uberte množství citrónové šťávy. Řecký jogurt s 5 % tuku je více smetanový a sladší, obsahuje 8 g bílkovin na 100 g jogurtu, ale zároveň i 5 g tuku.

Jogurtová bábovka je oproti běžné vláčnější, a navíc i vhodnější pro ty, kdo si hlídají postavu. Recept neobsahuje máslo ani olej, protože je plně nahradí právě jogurt.

Zdroje: