Víte, že vaše přirozená vůně může leccos prozradit o vaší osobnosti?

Víte, že vaše přirozená vůně může leccos prozradit o vaší osobnosti?
První dojem při setkání s různými lidmi lze poupravit podle vlastní potřeby, a to tím, že se upravíte, namalujete a hezky se oblečete. Ale víte, že existují ještě podvědomé signály, které o vás leccos napoví? Třeba váš přirozený pach o vás prozradí více, než si myslíte.

Signály těla, které ničím nepřebijete

Ačkoliv se budeme velmi snažit, ne vždy lze ovlivnit první dojem, který na lidi uděláme. Mohou za to signály těla, které jen tak přebít nejde. Mimo jiné jde i o vaši přirozenou vůni. Tu lze částečně překrýt parfémem, přece jen ale nemusíte vašemu protějšku vonět na první dobrou.

Mimo jiné o vás leccos napoví také mimika vaší tváře, způsob držení těla, výška a barva vašeho hlasu... Říká se také, že na první dojem má člověk pouhých 0,1 sekundy. Další tři sekundy pak má vaše okolí na to, aby zhodnotilo váš sociální status, a to podle vašeho vzhledu. Ale zpátky k vaší vůni. Co vše lze z přirozeného lidského pachu vyčíst?

Co vše lze z pachu vyčíst?

Na základě různých výzkumů se vědci shodli na tom, že z lidského pachu toho lze vyčíst poměrně hodně. Nikdo o vás samozřejmě nepodá detailní prohlášení po tom, co si k vám přičichne. Tak totiž výzkumy nefungují. Na jejich základě však například víme, že staří lidé mají úplně odlišný pach než mladí.

Pach starých lidí byl například mladými lidmi hodnocený jako výrazný a nepříjemný. Z evolučního hlediska na to vědci mají vysvětlení, a to hledání partnera pro rozmnožování. Právě pach může odradit mladší ženu od toho, aby si začala se starším mužem, jehož spermie už nejsou v úplné kondici.

Vůně miminka vyvolává příjemné pocity

Pach také hraje hlavní roli při sblížení matky s čerstvě narozeným dítětem. Právě vůně dvoudenních miminek byla dotazovanými hodnocena jako velmi příjemná. Dokonce aktivovala tu část mozku, která si říká o odměny. Tento výzkum jen potvrdil to, co už všichni víme, a to že miminka zkrátka voní!

Tato vůně přitom hraje podstatnou roli při utváření vazby matka-dítě. Blízkost děťátka většinou v mamince vyvolá příjemné pocity, a proto ho v drtivé většině případů neodloží a neopustí (až tedy na výjimky). Příroda je zkrátka mocná čarodějka.

Nemocní lidé voní jinak než zdraví

Přirozený pach lidí hraje hlavní roli také při zjišťování rakoviny. Psi, kteří mají velmi citlivý čich, umí určit osoby, u kterých propukla rakovina, a to ještě v době, kdy o nemoci neví nebo netrpí žádnými příznaky. Kromě rakoviny lze z pachu moči, dechu a potu určit i Parkinsonovu chorobu.

Dominantní, extrovertní a neurotičtí lidé voní více než jiní  

Další průzkum, který byl provedený v roce 2012, také poukázal na to, že mezi nejrůznějšími typy lidí nám nejvíce voní ti, kteří mají tendenci být dominantní, jsou extrovertní nebo neurotičtí. Právě u těchto lidí se dotazovaní pozastavovali nejčastěji a určili, že právě jejich vůně je pro ně velmi atraktivní. Čím to je? To nelze s určitostí říct. Vědci se domnívají, že například neurotici voní více, protože se více stresují a do jejich potu se promítne také stresový hormon kortizol.

U extrovertních lidí vědci hádají, že jsou častěji na různých místech, a tudíž jí zcela odlišné jídlo než introvertní typy. To se mimo jiné může promítnout také do jejich pachu. Studie také odhalila možnou souvislost mezi lidmi citlivými na pach a jejich zvyklostmi. Tato studie říká, že lidé, jejichž nos je na lidský pach citlivější než nos jiných lidí, jsou častěji přitahováni autoritou a mají větší strach z nemocí.

Naštěstí s pachem lze částečně pracovat

I vaši přirozenou vůni lze ovlivnit už jen vhodnější skladbou vašeho jídelníčku. Pokud zrovna nepatříte mezi typy, které lidem voní nejvíce – tedy nejste dvoudenní miminko, nejste extrovert, dominantní člověk ani neurotik, nezoufejte. Parfémy dnes leccos překryjí. Zmást jedince můžete třeba použitím feromonů, díky nimž budete v očích vašeho protějšku rázem atraktivnější.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.blogs.scientificamerican.com