Princ Philip: Příběh nekorunovaného vládce, který se ženil v děravých ponožkách

Princ Philip: Příběh nekorunovaného vládce, který se ženil v děravých ponožkách
Princ Philip rozhodně nebyl králem, ale byl to ten, koho většina Britů považovala za skutečného „panovníka“. Jeho nedávný odchod zarmoutil nejen královnu a jeho rodinu, ale celou Británii. Princ Philip patřil k velice oblíbeným členům královské rodiny.

Vždy po boku královny Alžběty II., ale na veřejnosti o krok (obrazně řečeno) za ní, aby bylo jasné, že i on respektuje její postavení. Byl to Philip z Edinburghu, manžel královny, který až do své smrti 9. dubna 2021 hrál před kamerami vedlejší roli. Totéž však nelze tvrdit o jeho zásadním vlivu na vnitřní rovnováhu královské rodiny. Bez něho by se královská rodina na veřejnosti neprezentovala ani zdaleka tak jednotně, jak jsme to vídali.

Kdo byl princ Philip z Edinburghu?

Všichni jsme ho znali jako prince Philipa, manžela anglické Alžběty II., ale kdo to vlastně byl? Philip Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, princ Řecka a Dánska, byl slavnou osobností dějin. 

Narodil se na Korfu 10. 6. 1921. Oženil se s královnou, která mu dala titul lorda vysokého admirála královského námořnictva. S modrou krví v žilách, se vnuk řeckého krále vzdal všech šlechtických titulů (a jména) své rodiny, aby se oženil s Alžbětou II.  a posléze přijal příjmení MountBatten.

V roce 1957, kromě uznání titulu královské výsosti, získal další dva šlechtické tituly.

Philip a jeho manželství s královnou Elizabeth

Manželství prince Philipa je datováno od 20. listopadu 1947. Z nezničitelného svazku (který v roce 2017 dosáhl 70. výročí) s královnou Alžbětou se narodily čtyři děti: anglický princ Charles (následník trůnu) a princové Anna, Andrew a Edward.

Svatební obřad, který na obrazovku uvedla BBC a který byl vysílaný rozhlasem pro 200 milionů posluchačů po celém světě, se konal v historickém Westminsterském opatství.

Nešlo o domluvený sňatek. Alžběta a Philipp se do sebe vážně zamilovali. Alžběta si prince vyhlédla už ve 13. letech a přes odpor rodiny, si později svého budoucího muže uměla prosadit.

Manželství, které mělo samozřejmě problémy jako jiná manželství, vydrželo i přes neuvěřitelnou tíhu pozornosti médií a veřejnosti a teprve Philipova smrt do pevného svazku zasáhla.

Autonehoda, zdravotní problémy a smrt prince Filipa

17. ledna 2019, ve věku 97 let, se stal princ účastníkem dopravní nehody při řízení vozu Range Rover. Zázračně nezraněný, byl údajně oslepený sluncem tak silně, že ztratil kontrolu nad vozidlem.

Philip byl také často cílem smyšlených zpráv a zaručených novinek. Několikrát o něm média napsala, že je mrtvý. On i přes zdravotní problémy, které mu stáří přineslo, plnil až donedávna všechny své povinnosti vůči rodině i Británii. První problémy se srdcem byly diagnostikovány v roce 2007, v roce 2008 pak bojoval s rakovinou prostaty. V roce 2011 podstoupil angioplastiku.

V roce 2021 mu bylo operováno srdce, proto byl dlouho hospitalizovaný, dokud se nevrátil domů. Zdálo se, že všechno se vrátilo do normálu, ale princ chtěl zemřít doma v podmínkách, jaké si sám vytvoří. Tak se také stalo. Jeho úmrtí oznámila královna národu osobně, prostřednictvím oficiálních kanálů Buckinghamského paláce.

 7 kuriozit o vévodovi z Edinburghu

  • Jeho elixír života, jak uvádí Sunday Telegraph, byl 5denní fitness cvičební režim prováděný časně z rána už od dob, kdy byl v námořnictvu.
  • V roce 2017 bylo oznámeno oficiální odstoupení od veřejných závazků. Před ukončením královských povinností měl jako královnin manžel celkem 22 000 „pracovních“ cest. 
  • Byl to nejdéle žijící životní partner anglického panovníka. Byl také jediným synem v rodině 5 dětí, které se narodily řeckému princi Andrewovi a princezně Alici z Battenbergu.
  • Mezi jeho vášně patřila hra pólo a malířství, zejména olejomalba. Sbíral současné umění a vytvořil řadu výstav v Buckinghamském paláci.
  • Kouřil poslední cigaretu několik hodin před svatbou a vzdal se tohoto zlozvyku z lásky.
  • Jeho svatební oblek sestával z vycházkového obleku, který mu zapůjčil blízký přítel. Ale to není vše: dorazil k oltáři s děravými ponožkami!
  • Tři přeživší sestry prince nebyly pozvány na královskou svatbu. Jejich přítomnost byla v té poválečné době považována za nevhodnou a riskantní, protože se vdaly za tři známé nacistické hodnostáře.