Princ Michael z Kentu - armádní veterán, který aktivně podporuje stovky charitativních organizací

Princ Michael z Kentu - armádní veterán, který aktivně podporuje stovky charitativních organizací
Princ Michael z Kentu patří k méně slavným a mediálně opěvovaným členům britské královské rodiny. Přesto se na chodu společnosti v průběhu života podílel poměrně významnou měrou. Co zajímavého o jeho životě víme?

Otci se přezdívalo Zapomenutý princ

Princ Michael z Kentu se narodil 4. července 1942 v Iveru v hrabství Buckinghamshire jako Michael Charles George Franklin princi Georgovi, vévodovi z Kentu a jeho manželce, řecké a dánské princezně Marině. Právě Michaelův otec George byl veřejností označován jako Zapomenutý princ. Jeho osoba byla v minulosti spojována s nejrůznějšími aférami a skandály, včetně nemanželských potomků, podezření z poměrů s muži či užívání drog. Princ George zemřel při leteckém neštěstí ve věku nedožitých 40 let.

Michael byl třetím a nejmladším dítětem v rodině a vyrůstal se starším bratrem princem Edwardem a sestrou princeznou Alexandrou. V době svého narození byl sedmý v pořadí v rámci nástupnické linie na anglický trůn.

Princova křtu se účastnila celá řada osobností

Křestní obřad prince Michaela z Kentu se konal 4. srpna 1942 v soukromé kapli Windsorského zámku. Princ měl mnoho kmotrů – kromě anglického krále Jiřího VI. například nizozemskou královnu Vilemínu, amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta, norského krále či vévodu z Gloucesteru. Křest se konal uprostřed druhé světové války, a pro zajištění bezpečnosti účastníků i hostů nebylo médiím oznámeno přesné místo obřadu. Bylo pouze sděleno, že se bude jednat o soukromou kapli.

Kariéru obětoval vojenské službě

V roce 1961 nastoupil princ Charles na Královskou vojenskou akademii, kde se vzdělával jako voják. Poté strávil řadu let v husarských jednotkách a účastnil se také několika zahraničních misí, například v Německu, Hongkongu či na ostrově Kypr. Po téměř 20 letech služby v britské armádě odešel v roce 1981 do důchodu s hodností majora. Aktuálně se věnuje finančnímu a obchodnímu poradenství, případně pomáhá jako tlumočník z ruštiny, kterou se učil během studií.

Ve volném čase aktivně sportoval

Princ Michael z Kentu si je také poměrně dobře vědom své zdatnosti. Velkou zásluhu na jeho fyzičce má pochopitelně angažmá v královské armádě. Je také sportovním nadšencem a bývalým členem veslařského týmu "Royal Military Sandhurst". V roce 1961 byl členem týmu, který vyhrál "Maiden Fours" v Bedfordu. Vynikal také v bobech a byl členem rezervního týmu pro zimní olympijské hry v roce 1972. V roce 1970 se zúčastnil závodu Světového poháru Londýn-Mexiko. Přestože se velmi snažil, nedokázal rallye dokončit.

Často zastupuje úřadující členy britské královské rodiny

Ačkoliv je členem královské rodiny, nepatří mezi aktivní členy. Přesto mnohokrát reprezentoval svou sestřenici, královnu Alžbětu II. při mnoha příležitostech a na nesčetných akcích v rámci Commonwealthu. V roce 1977 například princ královnu zastoupil na státním pohřbu v Indii. Na rozdíl od ostatních členů britské královské rodiny, kteří pobírají poslaneckou rentu a další příspěvky, Michael žádnou finanční podporu nedostává.

Ve volném čase se také věnuje národním a mezinárodním charitativním aktivitám. V průběhu let také uspořádal mnoho akcí a shromáždění na získání finančních prostředků pro nejrůznější účely. Je známý svým okázalým životním stylem. Jednou dokonce zorganizoval a vedl rallye vozů Bentley z Velké Británie do Moskvy v Rusku.

Sňatek s rozvedenou ženou pobouřil rodinu

Princ Michael z Kentu se v roce 1978 oženil s baronkou Marií Christine von Reibnitz. Ta je nyní známá také jako princezna Michaela z Kentu. Sňatek byl na britské královské poměry trochu neobvyklý, neboť jeho nastávající byla v době svatby již jednou rozvedená. Pár spolu má dvě děti – lorda Fredericka Windsora a lady Gabriellu Kingstonovou.