Opakovaně chycena na útěku, týraná i nezvěstná. Jaký je příběh dubajské princezny Latífy?

Opakovaně chycena na útěku, týraná i nezvěstná. Jaký je příběh dubajské princezny Latífy?
Poprvé se marně pokusila o útěk už v 16 letech.  Za trest byla 3 roky na samotce, kde ji mučili. V roce 2018 uprchla jachtou za pomoci bývalého špiona. Plavbu jí však překazila válečná loď, načež byla 9 měsíců nezvěstná… 

Rodinné zázemí

Princezna Latífa Maktúmová (*1985) je dcerou miliardářského šejka Muhammada bin Rášid Ál Maktúma, premiéra Spojených arabských emirátů. Má 23 sourozenců, které její otec počal se svými šesti manželkami. Latífinou matkou je Huriah Ahmed al M'aash, se kterou se šejk stejně jako s dalšími čtyřmi manželkami rozvedl.

Důležité okamžiky Latífina životního příběh 

Červen 2002: První pokus o útěk a přísný trest

Poprvé se Latífa pokusila o útěk ve svých 16 letech. Na hranicích SAE byla chycena a odvezena zpět do Dubaje. Za trest ji drželi tři roky na samotce. Později vypověděla, že byla také psychicky a fyzicky týrána. Už v roce 2000 se o útěk pokusila také Latífina starší sestra Šamsa.

2010 - 2017: Důležitá přátelství a plány útěku

V roce 2010 se spřátelila s instruktorkou bojového umění Tiinou Jauhiainenovou, která ji trénovala. Zároveň v tu dobu byla Latífa velmi omezena na svobodě - nesměla mít pas, opustit Dubaj ani řídit auto.

V roce 2011 princezna četla knihu obchodníka a bývalého špiona Hervého Jauberta o jeho podařeném útěku z Dubaje poté, co byl v nepřítomnosti odsouzen. Latífa následně Jauberta oslovila a udržovala s ním kontakt. V průběhu dalších let společně plánovali Latífin útěk. Při útěku jí měla pomáhat také kamarádka Tiina Jauhiainen.

Únor - březen 2018: Druhý útěk

Počátkem února princezna natočila video o omezeních, kterým podléhá, o prvním pokusu o útěk a o budoucích plánech uprchnout. Tento materiál poslala “jako pojistku” důvěryhodným lidem, kteří jej měli zveřejnit, pokud by se její útěk nezdařil.

24. února Latífa a Jauhiainenová uprchly na motorovém člunu do mezinárodních vod. Zde na ně čekal Jaubert s jachtou. Jejich cílem byla Indie, odkud princezna chtěla odletět do USA. Po osmi dnech je u pobřeží zastavila loď indické speciální jednotky, následně ozbrojenci zajali celou posádku jachty. Jauhiainenová byla poté dva týdny držena v zařízení se zvýšenou ostrahou. Po propuštění vypověděla světu Latífin příběh. Od nezdařeného pokusu o útěk až do prosince 2018 byla Latífa nezvěstná.

Prosinec 2018: Kontroverzní prohlášení a fotografie

Britská televize BBC natočila dokument s názvem “Útěk z Dubaje: Záhada ztracené princezny” o Latífině posledním pokusu o útěk. Den před jeho oficiálním zveřejněním, prohlásila dubajská vláda, že “Latífa a její sestra Šamsa jsou rodinou zbožňovány a opečovávány.” O pár dní později vláda SAE také zveřejnila snímky Latífy s bývalou komisařkou OSN pro lidská práva Mary Robinsonovou, která byla k princezně pozvána. Jednalo se o první důkaz, že 9 měsíců nezvěstná princezna žije

2019: Navázání kontaktu s Latífou a její šokující výpověď

Začátkem roku získala Jauhiainenová Latífino telefonní číslo a navázala s ní přímou komunikaci. Princezna přes videohovory zdokumentovala podmínky, ve kterých je držena - izolována v místnosti ze zamřížovanými okny a bez denního světla. Později byla Latífa také v každodenním kontaktu se svým právníkem. V dubnu téhož roku uprchla z Dubaje do Británie šejkova manželka Hája se dvěma dětmi. Nato šejk zahájil řízení u britského soudu o jejich navrácení.

Březen 2020: Rozsudek nejvyššího soudu

5. března britský nejvyšší soud rozhodl, že šejk nařídil únos svých dvou dcer Latífy a Šamsy zpět do Dubaje a zorganizoval také zastrašovací kampaň vůči bývalé manželce Háje. O něco později ztratil Latífin právník s princeznou kontakt.

2021: Strach o život i dramatická změna

V únoru Latífa zveřejnila video, na kterém tvrdí, že ji násilím drží ve vile a že se strachuje o život. V dubnu OSN požádalo Dubaj o důkaz toho, že je Latifa na živu. V květnu se snažila kampaň Free Latifa dostat princeznu z dubajské vily, kde měla být údajně vězněna. Veškeré snahy o její osvobození skončily, když byly v průběhu roku na instagramu zveřejněné fotografie Latífy z dovolené na Islandu a ve Španělsku. Někteří její příznivci vyjádřili obavy, jestli nejsou zmíněné snímky podvrh. 

V listopadu se Latífa na své přání setkala v Paříži s Michelle Balachelovou, vysokou komisařkou OSN pro lidská práva. Princezna tehdy prohlásila, že “žije a cestuje, jak si přeje, má se naprosto dobře a chtěla by, aby jí média umožnila žít v míru”. To vše necelý rok poté, co vyjádřila obavy o svůj život! Fotografie ze setkání, na kterých je Latífa elegantně oblečená, usmívá se a vypadá spokojeně, ale byly zveřejněny až 18. února následujícího roku.

Jaká je pravda ohledně současné situace dubajské princezny, můžeme jen hádat. Přesto doufejme, že je Latífa konečně šťastná a svobodná.