Jak prát a jak často vyměňovat ručníky v koupelně?

Jak prát a jak často vyměňovat ručníky v koupelně?
K úklidu koupelny patří i péče o ručníky, osušky, župany a koberečky v koupelně. Jedině voňavý a měkoučký ručník vás dokáže po umytí hýčkat. Jak prát a jak často vyměňovat ručníky v koupelně?

Ručníky perte minimálně na teplotu 60 °C

Zatímco oblečení si žádá nižší teplotu, u ručníků byste neměli jít pod 60 °C. Právě tato teplota je nejnižší možná, která dokáže spolehlivě zničit všechny viry a bakterie.

Protože se ručníky většinou nežehlí a ne všichni mají možnost sušit ručníky v sušičce, teplota praní 60 °C se více méně všude doporučuje. Samozřejmě můžete jít i výš a ručníky vyvářet na teplotu 90 °C. To většinou v případě, pokud vás doma trápí nějaké infekční onemocnění, které by se nedostatečnou péčí mohlo přenášet na další členy.

Tedy už víme, že ručníky a osušky se perou minimálně na 60 °C. I ručníky samozřejmě roztřiďte podle barvy. Zvlášť dejte bílé ručníky a zvlášť barevné. Víte, že k ručníkům byste už neměli přidávat aviváž? Ačkoliv aviváž dokáže ručníky hezky provonět, nabalí se na vlákna ručníků a tím snižuje jejich savost. Při praní ručníků a osušek se proto raději spolehněte na voňavé prací gely a prášky, které kromě vyprání slibují i neodolatelnou vůni.

Obecně se doporučuje, aby každý člen rodiny měl svůj vlastní ručník. Zdroj: White bear studio / Shutterstock

Jak často ručníky v koupelně vyměňovat?

Obecně se doporučuje, aby každý člen rodiny měl svůj vlastní ručník. V případě osušek tohle není problém, ale ručník na utření rukou zkrátka v koupelně většinou visí jen jeden. Pokud jej ale vyměňujete každý den nebo maximálně jednou za dva dny, můžete si být jisti, že je to dostačující.

Oddělený ručník doporučujeme používat hlavně na usušení pleti (zejména pokud trpíte na akné) nebo v případě malých miminek. Nový ručník byste měli do koupelny dát i v případě, že čekáte návštěvu.

Aby ručník vydržel déle čistý, ujistěte se, že obsahuje poutko, na který ručník jednoduše pověsíte. V případě, že ručníky poutko nemají, budete je neustále nacházet na zemi, kde se na ně bude nabalovat nečistota. Pamatujte také, že čistotu ručníku prodloužíte i tím, že budete ručník průběžně sušit. Vlhký ručník je totiž ideálním prostředím pro rozvoj bakterií.