Jaká je vaše povaha podle polohy při spánku?

Jaká je vaše povaha podle polohy při spánku?
Prozrazuje vaše oblíbená poloha ve spánku něco o vaší osobnosti? Čtěte dále a zjistěte to. Na konci článku se dokonce dozvíte, jaká poloha je nejlepší!

Poloha při spánku: Volný pád

Ležíte na břiše, ruce máte u polštáře a hlavu otočenou na stranu jako parašutista. Podle nedávných zjištění se zdá, že tato poloha, známá také jako poloha na zádech, je častější u příslušníků generace X a mileniálů.

Osobnostní rysy: 

  • Někteří tvrdí, že lidé, kteří padají volným pádem, špatně snášejí kritiku a mají sklon k drzosti, odvaze a otevřenosti.

Poloha při spánku: Poloha plodu

Ležíte na boku s koleny pokrčenými směrem k hrudníku, schoulení jako miminko. Jedná se o nejčastější spánkovou polohu a je častější u žen než u mužů.

Osobnostní rysy:

  • Lidé, kteří uvádějí, že spí v poloze plodu, mohou vykazovat rysy plachosti a introverze.

Poloha při spánku: Toužebná

Ležíte na boku s oběma rukama nataženýma před sebou a natahujete se pro pomyslný objekt touhy. Tímto způsobem spí častěji mileniálové a příslušníci generace X.

Osobnostní rysy:

  • Otevřenost, komplexnost a cynismus. Některé zdroje uvádějí, že tito lidé se mohou pomalu rozhodovat, ale jakmile se rozhodnou, jsou rozhodní.

Poloha při spánku: Poleno

Ležíte na boku s oběma rukama rovně dolů. Pokud vám to zní nepohodlně, statistiky by s vámi souhlasily: Jen asi 6 % uvádí, že spí jako poleno.

Osobnostní rysy:

  • Klidný, společenský a důvěřivý k ostatním. Spáči jako poleno se také častěji považují za zdravé.

Poloha při spánku: Voják

Ležíte na zádech s oběma rukama spuštěnýma po stranách. Jedná se o další nepříliš oblíbenou polohu, pouze 11 % dává přednost tomuto způsobu spánku, ačkoli studie spánkových laboratoří ukazují, že většina lidí (více než 62 %) skutečně začíná ležet na zádech, než skončí v jiných polohách.

Osobnostní rysy:

  • Tichý a rezervovaný. Vojáci mohou mít na sebe i na ostatní lidi vysoké nároky.

Poloha při spánku: Hvězdice

Ležíte na zádech s oběma rukama vztyčenýma u polštáře. V poloze hvězdice spí častěji muži než ženy.

Obrácená poloha hvězdice, Zdroj: Siriluk ok/ Shutterstock

Osobnostní rysy:

  • Spáči v poloze hvězdice bývají obětaví lidé, kteří jsou vždy připraveni podat pomocnou ruku nebo naslouchat.

Jaká je tedy nejlepší poloha pro spánek?

Mějte na paměti, že výše uvedené popisy jsou pouze náznaky a výklady, nikoliv neměnné diagnózy osobnosti. Nejdůležitější je vědět, jak vypadá a jak se cítíte při zdravém spánku.

Spánek na boku je považován za zdravou polohu pro většinu lidí, zejména pro chrápající a osoby s mírnou spánkovou apnoe a s bolestmi krku a zad. Poloha na boku (nebo dokonce na břiše) může pomoci udržet dýchací cesty otevřené a omezit chrápání. Spánek na levém boku může zejména pomoci zmírnit příznaky pálení žáhy a refluxu, podpořit trávení a podpořit lymfatickou drenáž. Pro těhotné ženy také doporučujeme spaní na levém boku.

Poloha na boku - zdravá poloha, Zdroj: Rido/Shutterstock

Tip: Podpůrný (ale ne příliš tlustý!) polštář pod hlavou a mezi koleny a stehny vám pomůže udržet páteř, boky a pánev v rovině.

Zdroje článku: