Vědci zjistili, které potraviny prospívají lepšímu spánku

Vědci zjistili, které potraviny prospívají lepšímu spánku
Spánek je jednou z nejdůležitějších věcí v životě. Od kvality spánku se odvíjí naše zdraví na psychické i fyzické rovině. Pokud máte problém s usínáním, může být pro vás tento článek užitečný.

Dříve než sáhnete po prášcích na spaní, vyzkoušejte spolu se správnou spánkovou hygienou tyto potraviny, které díky svému složení pomáhají podporovat přirozený spánek.

Kokos

Kokosový ořech, mléko nebo voda z kokosu jsou ideální stravou pro ty, kteří hůře usínají. Kokos je plný hořčíku a draslíku, jež má relaxační účinek na svaly. Díky obsahu vitamínu B zklidňuje mysl a pomáhá lépe usnout. 

Zdroj: Tim UR / Shutterstock

Banán

Pro ty, kterým v noci spánek narušují svalové křeče, vznikající zejména kvůli nízké hladině draslíku, je právě banán nejvhodnější potravinou. Výzkum Národní knihovny medicíny v USA uvádí, že dostatek draslíku také pomáhá při snižování krevního tlaku.

Třešně

Studie Evropského časopisu klinické výživy hovoří o výskytu vysokému obsahu melatoninu - tzv. hormonu spánku ve třešních. Hrst třešní před spaním nebo sklenice třešňového džusu významně přispívá ke zkvalitnění spánku. 

Zdroj: Tim UR / Shutterstock

Mandle

Mandle jsou bohaté na hořčík a výzkum ukazuje, že nevyvážené množství hořčíku může souviset s nespavostí. Šálek teplého mandlového mléka či hrst mandlí v lehkém salátu nebo jogurtu vám může pomoci lépe usnout.

Teplé mléko

Rituál teplého mléka před spaním má především uklidňující účinky na naši psychiku a může pomoci zklidnit mysl při stresovém vypětí. Zkuste experimentovat. Do teplého mléka přidejte mletý kardamom, kurkumu nebo skořici se lžíci medu. Hrnek mléka s medem nám doporučovaly už naše babičky a něco na pozitivních účincích mléčného šálku asi bude. 

Zdroje: