Pořiďte si domů rýmovník, nenápadnou rostlinku s pozoruhodnými účinky

Pořiďte si domů rýmovník, nenápadnou rostlinku s pozoruhodnými účinky
Rýmovník byl dříve relativně neznámou rostlinou. Dnes se zařadil k oblíbeným pokojovkám a jako bonus nabízí pozoruhodné účinky. Co má společného s rýmou a jak ho využít v kuchyni?

Objevte přírodní zázrak na rýmu

Latinsky se tato rostlina správně jmenuje Plectranthus amboinicus a pochází z čeledi hluchavkovitých. Do stejného rodu patří ještě například i rostlina Plectranthus purpuratus. Český ekvivalent názvu Plectranthus zní právě rýmovník.

Listy rýmovníku mají totiž využití právě tehdy, když nás přepadne nachlazení. Obsahují esenciální silice, které dokáží efektivně uvolnit ucpaný nos. Lístky postačí jemně promnout mezi prsty, abyste cítili typickou mentolovou vůni, nejlépe to vyzkoušejte před spaním. V rýmovníku je nejvíce cítit meduňka a máta, mnozí popisují jeho vůni také jako kafrovou.

Jak pěstovat rýmovník

Pro všechny případy lze rýmovník pěstovat v květináči stejně jako jiné běžné pokojové rostliny, které máme v bytech pro okrasu. Rýmovník je poměrně nenáročný. Vyžaduje světlé místo a skromnou zálivku.

Podobně snadno jako se pěstuje se dá i namnožit, stačí vložit část stonku s listem do sklenice s vodou nebo rovnou do půdy. Pokud byste jej tak nesehnali v obchodech, můžete si od známých kousek odštípnout. Budete-li kupovat celou rostlinku, vyjde vás rýmovník řádově na desetikoruny. Sehnat se dá běžně v květinářství, v hobbymarketu nebo jednoduše na internetu.

K čemu využít rýmovník

Kromě toho, že je rýmovník skvělým přírodním prostředkem na rýmu si z jeho listů můžete připravit čaj nebo sirup. Posloužit vám rostlina může v kuchyni i coby koření. Jednoduše s ním nahradíte šalvěj. Použít se tak dá zejména jako dochucení masa, například zvěřiny. Hodí se i do polévek.

Pro vnější využití si z něj připravte mast. Ta je vhodná na drobná poranění či popáleniny, podobně jako jiný zelený zázrak v podobě aloe.

Typická vůně rýmovníku pomáhá lidem, ani trochu však není příjemná hmyzu. Rostlina v květináči proto představuje jednoduchý způsob, jak to nejen mít doma hezčí, ale také jak vyhnat mouchy a komáry.